Un dels efectes del canvi climàtic és un gran increment de les tempestes molt intenses i de moviment lent, segons conclou un estudi conjunt de la Universitat de Newcastle i la Met Office, el servei de meteorologia del Regne Unit. Els resultats d’aquesta investigació, publicats a la revista ‘Geophysical Research Letters’, apunten que aquest tipus de tempestes, responsables de grans acumulacions de precipitació com les que hi ha hagut darrerament a Bèlgica i Alemanya, i que han deixat un centenar llarg de víctimes mortals, es faran fins a 14 vegades més freqüents al continent d’aquí a finals de segle.

Els experts responsables d’aquesta recerca van fer servir models climàtics i simulacions molt detallades i van descobrir que el moviment més lent de les tempestes augmenta la quantitat de precipitació que s’acumula localment, incrementant molt més les probabilitats d’inundacions sobtades del que s’havia pensat fins ara. De fet, aquestes tempestes es mouran cada vegada més a poc a poc, fent que creixi el temps d’exposicio a les pluges intenses i, per tant, les inundacions com les que hem vist els darrers dies. El model, a més, també ha permès entendre els factors que contribueixen a la formació d’aquests fenòmens meteorològics extrems, i és un toc d’atenció al Vell Continent davant l’emergència climàtica i als esforços de mitigació dels efectes i de reducció d’emissions que cal fer de manera immediata.

Actualment, les tempestes de pluja intensa gairebé estacionàries són molt poc comunes a Europa i passen molt rarament en altres parts de la conca mediterrània. Si augmentessin, caldria canviar les polítiques d’adaptació, especialment pel que fa a les infraestructures i la gestió dels recursos hídrics, un impacte del canvi climàtic que, fins ara, no s’esperava.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa