Un equip d’investigadors de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), als Estats Units, ha dissenyat un dessalinitzador portàtil que funciona amb energia solar. L’aparell, de la mida d’una maleta i que pesa menys de 10 quilos, pot retirar partícules i sals presents a l’aigua i convertir-la en potable amb una despesa energètica inferior a la del carregador d’un telèfon mòbil, i és per això que, amb una petita placa solar, pot funcionar autònomament.

L’aparell, presentat en un article a la revista ‘Environmental Science & Technology’, genera aigua d’una qualitat superior als estàndards de l’Organització Mundial de la Salut i està pensat perquè sigui tan fàcil de fer servir com, simplement, prémer un botó. A més, es pot adquirir pel preu relativament baix de 50$, permetent que l’adquireixin i el facin servir persones amb pocs recursos i coneixements i, fins i tot, sense accés a la xarxa de subministrament elèctric.

Deu anys d’investigació i grans avenços tècnics

A diferència d’altres dessalinitzadors portàtils, que fan passar l’aigua per filtres, aquest fa servir l’electricitat per treure les partícules de l’aigua, eliminant la necessitat de manteniment i de canvi de filtres de l’aparell. Aquest aparell és el resultat de l’esforç de 10 anys d’un grup d’investigadors, que ha estudiat a fons els aspectes físics de la dessalinització i han concentrat les seves troballes i avenços en una petita capsa, el funcionament de la qual es va provar amb aigua de mar.

Jongyoon Han i Junghyo Yoon són dos dels membres de l'equip que ha desenvolupat aquest dessalinitzador portàtil | MIT
Jongyoon Han i Junghyo Yoon són dos dels membres de l’equip que ha desenvolupat aquest dessalinitzador portàtil | MIT

Dos sistemes combinats

El secret de l’aparell és una tècnica anomenada polarització de concentració d’ions (ICP), desenvolupada pel mateix equip i que consisteix a aplicar un camp elèctric a unes membranes col·locades a sobre i a sota de l’aigua, repel·lent les partícules –sal, bacteris, virus…– segons la seva càrrega, i enviant-les a un circuit d’aigua que és eliminat. Així, només queda aigua neta, i l’única energia necessària és la d’una bomba de baixa pressió per fer córrer l’aigua i la que cal per crear el camp elèctric.

Com que el sistema ICP no sempre elimina totes les sals, però, els investigadors hi van afegir un segon procés, l’electrodiàlisi, per acabar de retirar les restants. El disseny final de l’aparell processa l’aigua dues vegades amb ICP i una amb electrodiàlisi, minimitzant la despesa d’energia, i col·loca tota la maquinària necessària en un aparell portàtil i fàcil de fer servir. Gràcies a un petit dispositiu, a més, també s’analitza la salinitat i les partícules de l’aigua per tal que l’aparell pugui avisar el seu usuari quan ja es pugui beure. El dessalinitzador portàtil, de fet, fins i tot es pot controlar i seguir des d’una aplicació mòbil.

Resultats excel·lents però millorables

Les proves, fetes al mar, van aconseguir generar prou aigua potable com per omplir un got en cosa de mitja hora. Els resultats apunten que l’aparell pot generar 0,3 litres d’aigua per hora amb un consum de 20 watts per litre, però els investigadors encara volen millorar-lo més perquè purifiqui més aigua i també optimitzar-ne tant la facilitat d’ús com l’eficiència energètica. És per això que han posat en marxa una start up per comercialitzar aquesta tecnologia que podria ajudar milions de persones arreu del planeta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa