Un equip de científics ha descobert una manera de convertir el gas de les clavegueres, responsable de la característica olor d’ous podrits i que és altament tòxic, en una font d’energia neta. Tal com expliquen en un article a la revista ‘ASC Sustainable Chemical Engineering’, mitjançant un procés químic és possible obtenir l’hidrogen de l’àcid sulfhídric, aconseguint combustible amb una despesa energètica relativament baixa i fent servir un material força barat: sulfur de ferro amb una mica de molibdè com a additiu.

L’àcid sulfhídric és tòxic per a les persones, a més d’oxidar canalitzacions, i es considera un dels gasos més perjudicials tant per a la indústria com per al medi ambient. És per això que, des de fa temps, s’intenta mirar de trobar-hi una utilitat per poder rendibilitzar la seva retirada. El mateix grup d’investigació ja havia desenvolupat, en un treball anterior, un mètode anomenat bucle químic on s’afegeixen partícules d’òxids metàl·lics en reactors a alta pressió per tal de cremar combustible sense que hi hagi contacte directe amb l’aire. La seva primera aplicació va ser per cremar carbó i gas de lutita per generar electricitat sense emetre diòxid de carboni fent servir òxid de ferro. Aquest cop, però, l’han fet servir per confertir l’àcid sulfhídric en hidrogen.

Estació de repostatge d'hidrogen | Nikola
Estació de repostatge d’hidrogen | Nikola

El problema amb què van topar és que el sulfur de ferro pur no funcionava prou bé com per ser emprat a escala industrial, i els científics van mirar de trobar altres productes barats que poguessin millorar les reaccion químiques. Així és com van arribar a la conclusió que afegint una mica de molibdè, relativament fàcil d’aconseguir, es podia millorar el rendiment d’aquesta operació. El seu èxit vol dir que, alhora, es pot eliminar un gas tòxic i aconseguir un combustible net que és una de les alternatives més prometedores a l’ús de combustibles fòssils i a la seva contribució al canvi climàtic. Tot i que no és segur que aquest sistema pugui substituir altres tecnologies de producció d’hidrogen, s’ha aconseguit obtenir un producte valuós del que fins ara era un residu tòxic. De fet, a més d’hidrogen, el procés també obté sofre com a residu.

Tot i que les proves només han funcionat al laboratori i encara no s’han provat a escala industrial, aquest serà el proper pas, i els resultats podrien dur-nos una mica més a prop d’eliminar, definitivament, la nostra dependència energètica del petroli, del carbó i fins i tot del gas.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa