MonPlaneta
Uns científics volen recórrer 15.000 km amb un Tesla amb plaques solars
  • CA

Un equip de científics australians s’ha proposat fer tota la volta a l’illa conduint un cotxe Tesla que s’alimenti exclusivament amb plaques solars. Aquesta iniciativa, que els durà a recórrer 15.100 km a partir del proper mes de setembre, té dos objectius clars. D’una banda, conscienciar el públic de la necessitat de prendre mesures per lluitar contra el canvi climàtic. De l’altra, demostrar les possibilitats que tenen, ja a dia d’avui, les plaques solars impreses.

Aquestes plaques solars es poden imprimir amb una gran facilitat | Charge Around Australia

Una travessia pionera

El projecte, anomenat Charge Around Australia, farà servir 18 plaques solars fabricades mitjançant aquesta tecnologia, cadascuna de les quals mesura 18 metres de llargada. Quan el cotxe necessiti recarregar la bateria, els científics sortiran del vehicle i desplegaran les cèl·lules fotovoltaiques per tal que converteixin la llum del sol en electricitat per continuar el viatge.

Tot i que potser no és l’ús més còmode d’aquesta tecnologia, un viatge com aquest servirà no només per provar la resistència i la durabilitat d’aquestes plaques solars sinó, també, per obtenir dades que serveixin per estimar com d’útil serien en altres aplicacions com, per exemple, a l’hora de generar energia a l’espai.

Les plaques solars impreses són una tecnologia molt lleugera, politereftalat d’etilè (PET) laminat que, a més, es pot produir a un cost baixíssim. En aquest cas concret, de fet, i per demostrar la senzillesa d’aquesta tecnologia, les plaques solars que acompanyen el cotxe han estat impreses amb una impressora comercial que, originalment, es feia servir per imprimir etiquetes de vi.

Una mirada al futur

En un país tan extens com Austràlia, com a molts altres indrets del món, l’èxit d’aquesta tecnologia podria ajudar a estendre l’ús del vehicle elèctric, considerat poc útil per a viatges de llarga distància a causa de la dificultat, en molts llocs, de trobar un punt de recàrrega quan és necessari. Així, en el pitjor dels casos, i amb el desenvolupament actual de les plaques impreses, la bateria del cotxe es pot carregar completament en sis hores al sol.

Charge Around Australia vol fer la volta a l’illa en 84 dies, aturant-se a visitar una setantena d’escoles per ensenyar als estudiants què estan fent i per què, mostrant-los com els avenços de la tècnica en diversos camps s’estan unint per trobar les solucions que necessita la humanitat per deixar de malmetre el planeta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa