MonPlaneta
Un centre d’investigació cultiva menjar enmig del desert per a un futur amb poca aigua
  • CA

Durant milers d’anys, els habitants de les zones desèrtiques del nostre planeta han cultivat el que han pogut per alimentar-se, en una agricultura de subsistència molt limitada pel sòl i la manca de pluges. Davant d’un futur on les temperatures pujaran i les condicions per al conreu seran cada cop més difícils, un equip de científics treballa a un dels llocs més àrids del món per aconseguir obtenir aliments tot i la calor, el terra sorrenc i la poca disponibilitat d’aigua. Són els responsables del Centre Internacional d’Agricultura Biosalina, a Dubai (EAU), i han estat protagonistes d’un reportatge de la cadena nord-americana CNN.

Fundada el 1999, aquesta institució sense ànim de lucre va començar buscant cultius nutritius que es poguessin adaptar a condicions climàtiques extremes i créixer fins i tot si es reguen amb aigua de mar i salmorra provinent de plantes dessaladores. A dia d’avui, tenen una col·lecció de més de 13.000 llavors i han introduït, fins i tot, el cultiu de quinoa al desert, per bé que només cinc varietats de les més de 1.200 que van provar van poder resistir. Des d’aleshores, 10 països de l’Orient Mitjà i el nord d’Àfrica han començat a cultivar-les, i el Centre l’està introduint a Àsia Central. Una altra planta prometedora és la cirialera herbàcia, també coneguda al nostre país com l'”amanida de pobre”, que també està sent cultivada a Dubai com a aliment i possible biofuel.

Una investigadora treballant a les instal·lacions del Centre | ICBA
Una investigadora treballant a les instal·lacions del Centre | ICBA

Amb 41 milions de persones arreu del món al límit de la fam i una demanda d’aliments que s’espera que creixi al voltant d’un 80% d’aquí al 2050, el canvi climàtic suposa una pressió extra molt important a una situació que ja és desesperada. Per tant, calen maneres de garantir la seguretat alimentària i proves com les que s’estan duent a terme a Dubai per guanyar terreny agrícola al desert i augmentar la resiliència del ja existent podrien ser una opció, que s’afegeix a la necessitat de canviar la nostra dieta i eliminar completament el malbaratament alimentari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa