MonPlaneta
CaixaBank, al capdavant en finançament sostenible a l’Estat i a Europa
  • CA

CaixaBank és l’entitat bancària espanyola líder en finançament sostenible durant el primer semestre de l’any i la cinquena d’Europa, segons la classificació de Refinitiv. El banc ha concedit 7.200 milions d’euros en aquest tipus de finançament durant la primera meitat del present exercici, un 45% més respecte el volum finançat durant tot el 2020, cosa que el consolida com un dels seus focus d’activitat. D’aquesta quantitat, Refinitiv ha considerat 5.900 milions de dòlars per al seu rànquing: els procedents de les operacions on CaixaBank és considerada entitat de màxima rellevància.

Imatge promocional d'un parc eòlic marí | General Electric
Imatge promocional d’un parc eòlic marí | General Electric

Una part rellevant del finançament sostenible s’ha formalitzat en préstecs que vinculen el tipus d’interès del finançament a objectius sostenibles. En aquesta categoria, el 2021 CaixaBank ha tancat 38 operacions per valor de 3.730 milions d’euros. Entre elles destaquen el préstec sindicat sostenible d’Acciona, el major finançament sostenible fins avui a Espanya i pionera a nivell global en garantir els impactes plantejats com a objectius en el finançament; o el d’Atresmedia, que es va convertir al primer préstec sostenible d’Espanya al sector audiovisual. A totes dues transaccions, CaixaBank ha actuat com a Coordinador de Sostenibilitat i Agent. D’altra banda, CaixaBank ha realitzat 8 préstecs verds per valor de 211 milions d’euros. Aquests préstecs es caracteritzen per finançar projectes amb un impacte mediambiental positiu i directe. Dins d’aquesta categoria, destaca el finançament concedit a l’Autoritat Metropolitana de Barcelona per al seu programa de mobilitat sostenible o el Project Finance d’energia renovable de Cúbico, totes dues operacions públiques. Pel que fa a l’àmbit transaccional, CaixaBank lidera la innovació a Espanya en aquest segment, mobilitzant 3.340 milions d’euros en 9 operacions vinculades a productes transaccionals, on destaquen diverses amb Endesa, amb qui l’entitat va formalitzar ja el 2020 el primer factoring sostenible del mercat espanyol.

Instal·lació de plaques solars. Al fons, turbines eòliques. | Departament de Territori i Sostenibilitat
Instal·lació de plaques solars. Al fons, turbines eòliques. | Departament de Territori i Sostenibilitat

14.600 milions d’euros en emissions sostenibles

Pel que fa a l’activitat de mercat de capitals, durant el primer semestre el banc ha participat a Espanya i Portugal en emissions de bons ESG per 14.600 milions d’euros, el doble del volum total de 2020. En concret, el 2021 ha participat com a bookrunner en l’emissió de 13 bons verds, socials o sostenibles. A l’activitat sostenible desenvolupada per CaixaBank durant el primer semestre al mercat de capitals, destaquen els Bons Verds de Red Eléctrica, Telefónica i Enel, i les emissions del Bo Sostenible de la Comunitat Autònoma Basca, Comunitat de Madrid i Andalusia.

Per part seva, CaixaBank ha continuat apostant per una política de finançament vinculada a la sostenibilitat. Així, durant el primer semestre de l’exercici, ha realitzat quatre emissions de bons, tres verds i un social, per un import de 3.000 milions d’euros i 500 milions de lliures. Amb això, l’entitat suma set emissions al mercat de Bons Verds i Socials des de 2019, per un volum total de 6.000 milions d’euros i 500 milions de lliures. Això situa a CaixaBank com l’entitat financera amb major volum de Bons ESG en el mercat euro.

CaixaBank és una de les entitats financeres més compromeses amb la sostenibilitat, atès que el seu Pla de Banca Socialment Responsable recull cinc importants principis d’actuació que suposen una contribució directa als Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. L’entitat secunda, mitjançant la seva activitat, iniciatives i projectes respectuosos amb el medi ambient, que contribueixin a prevenir i mitigar el canvi climàtic, a impulsar la transició cap a una economia baixa en carboni i el desenvolupament social.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa