MonPlaneta
Els avantatges de l’eficiència energètica a la declaració de la renda
  • CA

Invertir en eficiència energètica pot ajudar-nos a superar els entrebancs de la declaració de la renda. Ara que ens trobem en plena campanya, el professor Marc Oliveras, del Departament de Finances, Comptabilitat i Control de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ha publicat un article on explica les darreres novetats en deduccions fiscals i com podem millorar la sostenibilitat de casa nostra i, alhora, estalviar diners en IRPF.

Una nova llei per deduïr les obres de millora

Oliveras recorda que el Reial Decret Llei 19/2021, que segueix l’objectiu de reduir la contaminació i apostar per un futur més net, permet aconseguir deduccions d’entre el 20% i el 60% en les obres de millora de l’eficiència energètica de les llars dels contribuents. Tot i això, cal tenir amb compte diverses coses, començant perquè la finalitat principal d’aquesta mesura és fer més eficients els habitatges habituals dels ciutadans.

Per aconseguir aquestes deduccions, cal un certificat energètic previ i posterior, amb una separació màxima de dos anys. Això vol dir que les persones interessades haurien de conèixer la normativa per preparar-ho tot, i tenir en compte que, segons els metres quadrats de l’habitatge, el certificat pot costar entre 50€ i 120€.

Fer obres a les nostres llars pot reduir-ne la demanda energètica i, a més, ser objecte de deduccions a la declaració de la renda | Pisos.es

Diverses categories incompatibles entre elles

El primer que cal saber, diu Oliveras, és que totes les categories de deduccions són incompatibles entre elles i només és possible acollir-se a una d’elles encara que se’n compleixin diverses. Les diverses categories són les següents:

  • Reduir la demanda de calefacció i refrigeració

Aquesta categoria és la més senzilla, amb un 20% de deducció i un màxim de 5.000€, és la deducció per obres que redueixin la demanda de calefacció o refrigeració. Per aconseguir-la cal que les obres hagin estat a la llar habitual del sol·licitant o en un habitatge arrendat abans del 31 de desembre de 2022. Si la propietat es dedica a activitat comercial, garatge, parcs o jardins, no es podrà deduir. Per aconsegur-ho caldrà justificar amb el certificat d’eficiència energètica una reducció de la demanda de, com a mínim, el 7%.

  • Millora en el consum d’energia primària no renovable

Aquesta segona categoria té els mateixos condicionants que la primera, però cal justificar com a mínim un 30% de reducció en el consum d’energia primària no renovable i obtenir una qualificació A o B en el certificat energètic. Aquesta opció dóna una deducció més elevada, de fins el 40% o 7.500€.

  • Rehabilitació energètica

Aquesta categoria és la que té el percentatge de deducció més alt, de fins el 60%, però amb un màxim de 5.000€. Inclou una variant, però, pel que fa a l’objecte de les obres, que inclou els aparcaments i els trasters. Com en la segona categoria, cal justificar una reducció mínima del 30% en el consum d’energia primària no renovable i una qualificació A o B en el certificat energètic.

Tot i que en general la categoria és semblant a l’anterior, hi ha diferències importants. D’una banda, les obres s’han d’haver fet fins l’últim dia del 2023. La diferència més significativa, però, és que, tot i que té un màxim de 5.000€, és una limitació anual i per tant, durant els quatre anys següents, es podrà anar deduïnt aquesta xifra fins arribar a un màxim de 15.000€.

Aparells d'aire condicionat a l'exterior d'un edifici | Pixabay
La reducció del consum en climatització és un dels objectius d’aquestes deduccions a la declaració | Pixabay

Un procediment avantatjós però complex

Analitzades totes aquestes diferències en les categories de deducció, conclou el professor Oliveras, es pot dir clarament que l’eficiència energètica a les llargs desgrava, però que el procés no és tan fàcil com podria semblar d’entrada. Així, cal anar amb molt de compte amb els terminis i amb les sol·licituds dels diversos certificats per tal de poder acreditar com cal quina és la despesa que es pot deduïr.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa