MonPlaneta
Arbre de Nadal natural o artificial: quin és millor pel clima?
  • CA

Per Nadal, centenars de milions de llars arreu del món col·loquen un arbre a casa, vestit amb les millors gales per a passar les festes. En aquests casos, hi ha qui prefereix un arbre real, comprat a un distribuïdor proper, mentre hi ha qui, per ser més pràctic, opta per adquirir-ne un artificial, de plàstic, que pugui ser emprat en el futur sense preocupar-se de regar-lo ni d’on posar-lo durant l’any.

La consciència de les emissions que generen les nostres vides diàries i del canvi climàtic que s’hi associa, però, ha fet que moltes persones es preguntin quina de les dues opcions té menys impacte. És per això que la cadena nord-americana CNN ha parlat amb diversos experts per mirar de donar resposta a aquest dubte: què és millor pel clima, un arbre de Nadal natural o bé un d’artificial?

Reutilitzar-ne un d’artificial no sempre és el més recomanable

D’entrada pot semblar que, tot i que estigui fet de plàstic, la possibilitat de reutilitzar un arbre artificial any rere any és l’opció més sostenible. Tot i així, Andy Finton, director de conservació del paisatge de Nature Conservancy, als Estats Units, afirma que no és tan senzill: perquè un arbre artificial tingui menys petjada de carboni que un de natural, cal fer-lo servir com a mínim durant sis anys. La majoria estan fets de PVC, creat a fàbriques petroquímiques. A més, sovint són importats, cosa que fa que calgui afegir el cost en emissions del seu transport. En comparació, un arbre cultivat relativament a prop s’ha de plantar, fertilitzar i regar durant uns sis anys.

Arbre de Nadal | Pixnio
Arbre de Nadal | Pixnio

Mentrestant, els arbres naturals absorbeixen diòxid de carboni mentre creixen, retirant-lo de l’atmosfera. Quan moren, però, especialment si es fan servir com a llenya, tornen gran part d’aquest CO2. Tot i així, normalment es planten arbres nous tan bon punt es retiren els que han de ser venuts, cosa que, des d’un punt de vista ambiental i climàtic, sembla que hauria de compensar. A més, és clar, el fet que hagin de ser transportats a indrets més propers no només redueix emissions associades sinó que també fomenta l’economia local i manté llocs de treball al sector de l’agricultura. El perill, però, és que els arbres acabin a abocadors on, en comptes de CO2, contribuiran a emetre metà, un gas d’efecte hivernacle molt potent.

Els avantatges dels arbres naturals

Tot i això, la CNN també assenyala usos alternatius pels arbres de Nadal morts, com ara reciclar-los, convertir-los en compostatge o triturar-los per protegir sòls agrícoles o els escocells dels arbres, com fan a Nova York. Així, el seu carboni acaba emmagatzemat sota terra. I si encara no han mort, es poden plantar a altres indrets, com ara les lleres dels rius, per ajudar a frenar l’erosió.

Així doncs sembla que, tot comptat i debatut, els arbres de Nadal de debò poden ser molt millors pel canvi climàtic però, això sí, només si ens en desfem de la manera adient. En cas que això no sigui possible, comprar un arbre artificial pot ser una bona opció sempre i quan, com passa a moltes llars, es faci durar molt de temps.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa