MonPlaneta
L’Aràbia Saudita es compromet a ser neutral en carboni el 2060
  • CA

L’Aràbia Saudita és el principal exportador de petroli del món i, a més, el desè país que més gasos d’efecte hivernacle emet cada any. Aquesta situació, però, podria començar a canviar a partir d’ara: el príncep Mohammed bin Salman ha anunciat que la monarquia del Golf s’ha compromès a reduir les seves emissions fins arribar a la neutralitat en carboni el 2060.

Segons el príncep, que va participar en una cimera climàtica a Riad, la capital saudita, el seu país té la intenció d’invertir més de 150.000 milions d’euros durant els propers 40 anys per tal d’assolir el seus objectius a temps però que, de moment, això no vol dir que l’Aràbia Saudita tingui cap intenció de deixar de produir petroli, sinó que confia en mesures com ara les tecnologies de captura de CO2, la compensació d’emissions plantant arbres i la transició a energies renovables.

Pous de petroli | Public Domain
Pous de petroli | Public Domain

Aquest anunci arriba quan falten pocs dies perquè comenci la cimera climàtica COP26, que podria tenir un paper importantíssim en el futur de la humanitat, i fa que l’Aràbia Saudita se sumi als més de 100 països del món que s’han compromès a arribar a la neutralitat en carboni. De moment, la data que s’ha proposat és el 2060, com la Xina i Rússia, mentre que altres països com els Estats Units, el Regne Unit o els Emirats Àrabs Units s’han marcat un límit més proper, el 2050.

El prínceo Mohammed va voler deixar clar que la reducció de les emissions es faria de manera que no afectés “l’estabilitat dels mercats globals de l’energia” i faria servir les millors tecnologies per controlar i reduir les emissions, com ara les que permetin extreure el CO2 de l’aire. En la mateixa línia, el mandatari saudita també va anunciar que, el 2030, volia que les emissions de metà del seu país s’haguessin reduit un 30%.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa