MonPlaneta
Els Alps cada cop són més verds i això és molt mal senyal

Els Alps són una de les cadenes muntanyoses més famoses d’Europa i també un dels indrets on va néixer la civilització del continent. Segons un estudi publicat a ‘Science’, els Alps s’estan ‘reverdint’ i això, al contrari del que pugui semblar d’entrada, és molt mal senyal. El treball confirma que la vegetació està augmentant en grans parts dels Alps, cosa que pot tenir alguns beneficis però que té efectes negatius molt superiors.

Un fenomen que afecta la majoria de la cadena muntanyosa

Segons l’estudi, el reverdiment afecta el 77% dels Alps per sobre de la línia on els arbres deixen de créixer i, alhora, la coberta de neu de les muntanyes ha baixat un 10%. Les dades emprades per aquest treball, recollides durant 38 anys, provenen dels satèl·lits Landsat, que fan servir dades de sensors en comptes d’imatges.

Tot i que aquest 10% pot semblar petit, pot tenir un efecte molt important en els ecosistemes muntanyosos i, a més, aquesta neu és essencial pel subministrament d’aigua, ja que aproximadament el 40% de l’aigua de boca d’Europa en prové. Així, tot i que aquesta reducció no vol dir que hi hagi de començat problemes de desabastiment immediats, sí que indica una tendència preocupant a llarg termini.

Aquestes postals alpines seran cada cop menys habituals, ja que la neu retrocedeix i les plantes cada cop ocupen més espai | Wikimedia Commons
Aquestes postals alpines seran cada cop menys habituals, ja que la neu retrocedeix i les plantes cada cop ocupen més espai | Wikimedia Commons

El canvi climàtic, cada cop més evident

Així, tot i que els pitjors efectes encara poden trigar a arribar, els canvis que s’estan produint a causa del canvi climàtic són cada vegada més evidents i, després d’anys de pedagogia, potser ho són prou per fer entendre tant a la població com als governants la necessitat d’abordar aquest problema de manera immediata i dràstica.

Les zones muntanyoses, que tenen una grandíssima biodiversitat, s’estan escalfant el doble de ràpid que la mitjana del planeta. Aquest escalfament ajuda a l’expansió de la coberta vegetal, i la proliferació de les plantes retroalimenta aquest cicle, ja que no només posen en perill l’equilibri dels ecosistemes sinó que poden contribuir a la fusió del permagel i impedir que la neu es dipositi a terra, reduint la quantitat de llum solar reflectida i contribuint a l’escalfament del sòl.

La neu reflecteix fins el 90% de l'energia del sol, impedint que escalfi el planeta | Wikimedia Commons
La neu reflecteix fins el 90% de l’energia del sol, impedint que escalfi el planeta | Wikimedia Commons

Perspectives poc optimitstes

Així doncs, per bé que d’entrada el reverdiment d’una zona sembli una bona idea, especialment per l’ús que s’ha fet del color verd per part dels moviments ecologistes, el cert és que en alguns casos el creixement i expansió de les plantes pot resultar un problema molt més gran que no ens pensem.

Tot i els esforços per crear zones protegides per a la biodiversitat alpina, cal fer molt més per aturar aquest procés. Segons els càlculs, entre els propers 10 i 30 anys la caiguda de les precipitacions a causa del canvi climàtic reduirà la coberta de neu dels Alps en un 25%. Un problema que no té cap solució fàcil ni, encara menys, ràpida.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa