MonPlaneta
Un afegitó a les plaques solars pot fer que també funcionin de nit

Afegir un petit sistema a les plaques solars existents actualment podria fer que generessin energia fins i tot de nit. La seva incorporació, que tindria un cost relativament baix, podria tenir grans beneficis, ja que diposar d’una mica més d’electricitat quan no hi ha llum solar contribuïria a mitigar un dels grans reptes de la transició energètica: la variabilitat de la generació.

Un equip d’investigadors de la Universitat de Stanford, als Estats Units, expliquen en un article a la revista ‘Applied Physics Letters’ com han creat unes plaques solars que recullen energia de l’entorn durant el dia i la nit, eliminant totalment l’ús de bateries. Gràcies a la calor que la Terra irradia cap a l’espai, i que és del mateix ordre de magnitud que la del Sol, aquestes plaques funcionen 24 hores al dia.

La línia entre la nit i el dia vista des de l'Estació Espacial Internacional  | Christina Koch (NASA)
En arribar la nit, la diferència de temperatura entre les plaques i l’entorn també pot servir per generar electricitat | Christina Koch (NASA)

Aprofitant un fenomen natural

Durant la nit, els mateixos sistemes fotovoltaics radien calor cap al cel, i aquest intercanvi els fa estar uns graus per sota de l’aire que els envolta. Aquest aparell fa servir justament aquest efecte i, amb un mòdul termoelèctric, genera voltatge i electricitat gràcies a un disseny termal que té un costat calent i un costat fred i que ha estat dissenyat pensant en l’eficiència. Així, les plaques que han creat generen electricitat de dia i, durant la nit, es posen en “revers” per continuar fent-ho.

Una millora prometedora

Un altre gran avantatge d’aquest sistema és que no és car i que es podria afegir a les plaques solars existents. A més, és senzill, de manera que fins i tot es podria instal·lar a zones remotes i amb recursos limitats. Això és perquè ho han fet amb materials accessibles, però els investigadors, a més, afirmen que, per això mateix, encara se’n podrien millorar les prestacions anant amb compte, és clar, que això no en perjudiqui l’eficiència durant el dia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa