Afegir un petit sistema a les plaques solars existents actualment podria fer que generessin energia fins i tot de nit. La seva incorporació, que tindria un cost relativament baix, podria tenir grans beneficis, ja que diposar d’una mica més d’electricitat quan no hi ha llum solar contribuïria a mitigar un dels grans reptes de la transició energètica: la variabilitat de la generació.

Un equip d’investigadors de la Universitat de Stanford, als Estats Units, expliquen en un article a la revista ‘Applied Physics Letters’ com han creat unes plaques solars que recullen energia de l’entorn durant el dia i la nit, eliminant totalment l’ús de bateries. Gràcies a la calor que la Terra irradia cap a l’espai, i que és del mateix ordre de magnitud que la del Sol, aquestes plaques funcionen 24 hores al dia.

La línia entre la nit i el dia vista des de l'Estació Espacial Internacional  | Christina Koch (NASA)
En arribar la nit, la diferència de temperatura entre les plaques i l’entorn també pot servir per generar electricitat | Christina Koch (NASA)

Aprofitant un fenomen natural

Durant la nit, els mateixos sistemes fotovoltaics radien calor cap al cel, i aquest intercanvi els fa estar uns graus per sota de l’aire que els envolta. Aquest aparell fa servir justament aquest efecte i, amb un mòdul termoelèctric, genera voltatge i electricitat gràcies a un disseny termal que té un costat calent i un costat fred i que ha estat dissenyat pensant en l’eficiència. Així, les plaques que han creat generen electricitat de dia i, durant la nit, es posen en “revers” per continuar fent-ho.

Una millora prometedora

Un altre gran avantatge d’aquest sistema és que no és car i que es podria afegir a les plaques solars existents. A més, és senzill, de manera que fins i tot es podria instal·lar a zones remotes i amb recursos limitats. Això és perquè ho han fet amb materials accessibles, però els investigadors, a més, afirmen que, per això mateix, encara se’n podrien millorar les prestacions anant amb compte, és clar, que això no en perjudiqui l’eficiència durant el dia.

Nou comentari

Comparteix