MonPlaneta
Acord a la COP26 per abandonar definitivament el carbó
  • CA

Alguns dels principals consumidors de carbó del món, com ara Polònia, Xile o el Vietnam, formen part dels 190 països i organitzacions que s’han compromès a abandonar aquest combustible fòssil. L’acord, que dóna certa esperança pel que fa a la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, es signarà aquest dijous a la cimera climàtica COP26 de Glasgow (Escòcia), segons va anunciar el govern britànic, el seu impulsor, aquest dimecres.

Els participants en aquest acord es comprometen a deixar d’invertir en la generació d’energia mitjançant la combustió de carbó tant als seus països com a fora, i també a deixar de fer servir aquest combustible. En aquest cas, hi ha dues dates límit: el 2030 per a les grans economies signatàries, i el 2040 per als països en vies de desenvolupament. Justament, aquesta darrera dada és indicativa d’una de les grans novetats d’aquest acord: dels 40 estats que el signaran, n’hi ha 18 que mai no s’havien compromès a res pel que fa a l’ús del carbó, i per a alguns, com la mateixa Polònia, complir aquest acord suposarà un esforç titànic.

La central tèrmica d'As Pontes, a Galícia. | Banjo (CC)
La central tèrmica d’As Pontes, a Galícia. | Banjo (CC)

La part negativa d’aquest gran compromís, és clar, és que alguns dels països més dependents del carbó del món, com ara la Xina i els Estats Units, no s’hi han sumat, cosa que impactarà negativament en els resultats que pugui tenir fins i tot si, en el millor dels casos, tots els països i organitzacions signants compleixen o fins i tot s’avancen a les dates límit establertes.

L’any 2019, el 37% de l’electricitat mundial encara es produïa amb la combustió de carbó. És per això que, en declaracions a la cadena britànica BBC, el secretari d’Empresa i Energia del Regne Unit, Kwasi Kwarteng, es va mostrar molt optimista que “el final del carbó és a la vista”, afegint que “el món es mou en la direcció correcta, preparant-se per segellar el destí del carbó i abraçar els beneficis mediambientals i econòmics de construir un futur alimentat amb energia neta”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa