MonPlaneta
Ruscs d’abelles als parcs solars: una opció d’aprofitament del sòl
  • CA

Un estudi fet al Regne Unit ha posat damunt la taula una possible opció per donar valor afegit als parcs solars i, alhora, contribuir al manteniment d’una espècie amenaçada, a la sostenibilitat alimentària i a l’economia productiva. Un estudi elaborat per investigadors de les universitats de Lancaster i Reading, a Anglaterra, afirma que es podrien generar milions de lliures extres cada any si es combinés la generació d’energia elèctrica amb l’apicultura. Els mateixos científics, però, afirmen que caldria examinar les possibilitats cas per cas i prioritzar, quan fos necessari, l’establiment de pol·linitzadors silvestres. Els resultats de l’estudi han estat publicats a la revista ‘Biological Conservation’.

La instal·lació de parcs solars com a part de la transició energètica ha estat criticada, entre d’altres raons, per la quantitat d’espai que ocupen, que en molts casos deixaria de ser productiu per a l’agricultura. És per això que hi ha molts projectes que miren de donar-li valor afegit, ja sigui mediambiental o comercial, i un d’ells és la instal·lació de ruscs d’abelles. Com que molts parcs seran instal·lats en zones on els hàbitats dels pol·linitzadors naturals han estat destruïts o degradats per una raó o una altra, aquests espais podrien servir per tenir-hi abelles, que complirien una funció ecosistèmica molt important i podrien augmentar la producció dels conreus propers.

Fruites d’estiu

L’estudi va fer servir mapes de sòl agrícola per veure on eren els parcs solars, la distribució dels cultius i la seva rotació, a més de les necessitats de pol·linització de cada producte de conreu i el seu valor de mercat. A més, també van tenir en compte el cost de la instal·lació i manteniment dels ruscs. així, van arribar a la conclusió que, amb les dades de 2017, les abelles podrien haver fet augmentar la producció en set milions d’euros. Pel que fa als conreus, la que se’n beneficiaria més serien fruites com ara les maduixes, pel seu alt valor de mercat i la seva dependència relativament alta dels pol·linitzadors.

Tenint en compte totes les dades, i sempre en el cas britànic, si es volguessin maximitzar els beneficis econòmics de les abelles, caldria instal·lar camps de maduixes i conreus similars en un radi d’1,5 quilòmetres dels parcs solars. Tot i això, caldria estudiar cada cas amb detall, ja que el clima i el tipus de sòl també és variable i cal vigilar que les abelles no entrin en competició amb pol·linitzadors salvatges. La idea, però, sembla engrescadora.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa