MonPlaneta
El 50% de les emissions dels aires condicionats són per reduir la humitat
  • CA

Les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle provinents del consum dels aires condicionats s’espera que pugin a causa del mateix canvi climàtic i del creixement econòmic, que augmentaran la necessitat de controlar la temperatura i la humitat. El més sorprenent, com indica un estudi publicat fa poc a la revista ‘Joule’, és que aquest segon factor és el responsable de més de la meitat de l’energia consumida i que, per tant, controlar la humitat d’altres maneres podria reduir la factura de l’electricitat i les emissions associades.

Sovint la humitat resulta molt més molesta que la temperatura | Wikimedia Commons

Un descobriment inesperat

Fins ara, les investigacions no havien tingut en compte aquesta funció dels aires condicionats a l’hora de calcular el seu impacte ambiental. Un nivell d’humitat baix ja pot causar incomoditat en les persones i fins i tot causar danys als edificis, amb l’aparició de floritura. Controlar-la, a més, no només consumeix molta electricitat sinó que per fer-ho s’empren i es filtren compostos refrigerants semblants al CFC que tenen un efecte d’hivernacle 2.000 cops superior al del diòxid de carboni.

Segons els càlculs d’aquest treball, els aires condicionats són responsables de l’emissió de 1.950 milions de tones de CO2 cada any, gairebé un 4% del total global. D’aquestes, 531 milions de tones corresponen a l’energia emprada per controlar la temperatura, mentre que 599 milions són per controlar l’humitat. Les projeccions, a més, indiquen que l’augment de la humitat pel canvi climàtic farà que l’energia emprada pels aires condicionats pugui augmentar fins a un 14% d’aquí al 2050.

Els aires condicionats seran cada cop més necessaris arreu del món a causa de l’escalfament global | SAT – Mundoclima

Una necessitat urgent

Així doncs, trobar maneres de reduir la humitat sense fer servir l’aire condicionat podria ser un canvi significatiu i una contribució important en la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle. El sistema emprat actualment està arribant als seus límits teòrics i, per tant, caldria un canvi complet de sistema.

Algunes tecnologies noves, que separen el procés de refredament i el de retirada d’humitat, tenen el potencial de millorar l’eficiència més d’un 40%. Segons els responsables d’aquest estudi, una tecnologia completament nova, els dessecants líquids, podria canviar totalment el control de la humitat i té un límit d’eficiència 10 cops superior. Només que s’aconseguís la meitat, les emissions derivades del consum dels aires condicionats es podrien reduir un 42% el 2050, evitant l’alliberament d’uns 2.460 milions de tones de CO2 cada any.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa