MonPlaneta
Aquest estiu ha estat el més càlid de la història i amb diferència

Sense que l’estiu s’hagi acabat i mentre encara hi ha onades de calor terribles a diverses parts del món, el Servei Copèrnic de Canvi Climàtic de la Unió Europea ja ha declarat que ha estat, amb diferència, el més càlid de la història. Entre els mesos de juny i agost, les temperatures mitjanes han estat les més altes des que es van començar a recollir dades, l’any 1940, i el rècord establert l’any 2019 ha estat superat per 0,3ºC.

Més de mig grau més càlid que la mitjana 1990-2020

Així, la temperatura mitjana mundial en aquest període ha estat de 16,77ºC, superior en 0,66ºC a la mitjana d’entre els anys 1990 i 2020. Així doncs, i deixant de banda les temperatures extremes a què s’ha arribat a alguns indrets, tot el món ha patit un estiu extremadament càlid, amb el juliol i l’agost en què ha fet més calor de la història.

El secretari general de l'ONU, António Guterres, va ser molt contundent amb els líders econòmics i polítics del món reunits a Davos | Europa Press
El secretari general de l’ONU, António Guterres | Europa Press

El clima implosiona “més ràpidament del que podem abastar”

La situació, que evidentment és conseqüència del canvi climàtic, ha estat comentada pel secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, que ha afirmat que “els científics han avisat durant molt de temps del que desfermaria la nostra adicció als combustibles fòssils”, afegint que el clima “està implosionant més ràpidament del que podem abastar, amb esdeveniments meteorologics extrems impactant a tots els racons del planeta”.

El fet és que tant al juliol com a agost es va superar l’escalfament d’1,5ºC respecte els nivells preindustrials, segons les dades de Copèrnic. L’indicador que, durant tant de temps, havia estat el límit que havíem d’evitar superar perquè el canvi climàtic tingués conseqüències devastadores per a tot el món. Tot i que una superació puntual no vol dir res per sí sola, la tendència dels darrers anys és clara i, a més, ens ensenya què passarà en el futur si no aturem l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.

La calor a l'Índia i el Pakistan ha arribat a nivells molt perillosos | Piqsels
La calor s’està convertint en una amenaça greu a cada cop més països | Piqsels

L’any vinent probablement serà pitjor

Només queda, doncs, per saber si aquest any també serà el més càlid de la història. De moment, i quan queden quatre mesos perquè s’acabi, la mitjana anual se situa en la segona posició però només és 0,01ºC per sota de 2016, que és el que té el rècord de moment. En qualsevol cas, l’arribada d’El Niño l’any que ve, una fluctuació natural del clima que duu temperatures més altes, podria deixar-los enrere tots dos.

Més notícies
Calor | Cedida

El passat 3 de juliol va ser el dia més càlid que s’ha registrat mai al món

Aquest passat dilluns la temperatura mitjana del planeta va superar els 17ºC per primera vegada
Les temperatures d'aquest hivern a Europa estan sent molt més altes de les normals | Antti Lipponen (CC BY 2.0)

Les temperatures de gener a Europa van ser 2,2ºC superiors a la mitjana

L'any ha començat de manera excepcionalment càlida al continent i s'han batut rècords a molts països
Els estius a Europa no sembla que hagin de millorar i, al contrari, podrien ser cada cop pitjors | Piqsels

La calor, les sequeres i els incendis són la ‘nova normalitat’ d’Europa

Un informe adverteix que estius com el de 2022 estan deixant de ser episodis excepcionals
Segona floració d'un ametller a la ciutat de Barcelona l'octubre de 2022 | CREAF

L’octubre més càlid en 70 anys fa florir plantes i fruiters arreu del país

La calor ha alterat completament els cicles naturals de moltes espècies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa