MonPlaneta
Les vacances són el moment més perillós pels ecosistemes d’aigua dolça
  • CA

Les vacances són el període més perillós de l’any pels ecosistemes d’aigua dolça, ja que l’abandonament de mascotes facilita la introducció d’espècies potencialment invasores que poden ser molt perjudicials, com ara tortugues o peixos. Això és especialment greu en aquests entorns, ja que són entre els més amenaçats de Catalunya i de tot el món.

Punts de gran biodiversitat i serveis ecosistèmics

A banda de la seva importància com a punts amb una gran biodiversitat, els ecosistemes d’aigua dolça també són molt importants per a l’ésser humà, ja que subministren aigua pel nostre consum, depuren contaminants, moderen el clima, capturen carboni i mitiguen temporals i inundacions, a part de ser indrets on es pot practicar la pesca.

No obstant tot això, són els ecosistemes més amenaçats del planeta, com indiquen tant l’informe Living Planet Report 2020 del Fons Mundial per a la Natura (WWF) com l’informe Estat de la Natura a Catalunya de la Generalitat. Això és per la facilitat que presenten aquests hàbitats a l’hora de ser colonitzats i degradats per espècies invasores, que degraden la qualitat de l’aigua i poden provocar l’extinció d’espècies autòctones.

L'exemplar de silur trobat mort al Parc Natural del Montseny | Agents Rurals
Un exemplar de silur trobat al Parc Natural del Montseny | Agents Rurals

Evitar introduir-hi cap tipus d’animal o planta

Des de la Fundació Andrena, que treballa per recuperar espècies aquàtiques amenaçades a Catalunya, Anna Gallés explica en un comunicat com “de vegades de forma ben intencionada” s’alliberen als rius “peixos o tortugues” que són a casa com a mascota. En altres casos, en canvi, s’alliberen espècies “amb objectius econòmics”, com és el cas d’espècies cobejades per la pesca esportiva.

La fundació col·labora amb el Parc Natural del Delta de l’Ebre i amb les organitzacions del territori per dur a terme la seva tasca. El problema d’origen, però, és molt clar: com diu la mateixa Anna Gallés, “si volem protegir les nostres llacunes i rius”, el que cal és “evitar introduir-hi cap tipus d’animal o planta”.

Retirada de plantes invasores a la riera de Mogent
Retirada de plantes invasores a la riera de Mogent

Canvis devastadors

Aquestes espècies introduïdes provoquen grans canvis en els ecosistemes. Per començar, poden alterar la qualitat ecològica de l’aire, com és el cas dels peixos daurats, les gambúsies i els piscardos, entre d’altres, que tenen la capacitat de transformar entorns amb aigües transparents i netes en indrets d’aigües verdes i tèrboles.

Aquest efecte té lloc pel que s’anomena una “cascada tròfica”. Aquests peixos invasors s’alimenten del plàncton que controla la proliferació d’algues. A més, sovint remouen els sediments del fons dels rius i les llacunes, enviant partícules i nutrients a la columna d’aigua però, alhora, causant terbolesa i provocant la mort de les plantes aquàtiques oxigenants. A més, hi ha espècies invasores, com el jacint d’aigua, que arriben a cobrir-ne totalment la superfície.

A l’estat espanyol, algunes espècies invasores, com el silur i la gambúsia, són molt perjudicials per a altres peixos ibèrics greument amenaçats.

Més notícies
Tortuga punk
La tortuga “punk”: de mascota a espècie en perill d’extinció
El seu aspecte peculiar i la seva docilitat la va convertir en la mascota més famosa als anys 60 i 70 a Austràlia
Channa argus, l'espècie invasora considerada més perillosa pels científics responsables d'aquest estudi
Identificades les 66 espècies invasores que amenacen més la biodiversitat a Europa
Aquests animals i plantes podrien arribar a la UE durant la propera dècada i posarien en risc la supervivència de moltíssimes espècies autòctones
Peix escorpí | Wikimedia Commons
Qui s’alimenta de les espècies invasores?
Un estudi documenta per primer cop casos d'espècies natives del Mediterrani alimentant-se d'espècies invasores molt perilloses
Algues flotants varades a una platja
La UB identifica la primera espècie invasora que arriba a l’Antàrtida sobre algues a la deriva
Un nou treball descriu la primera evidència científica del briozou marí Membranipora membranacea arribant a illes de la regió més austral del planeta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa