Un estudi pioner on han col·laborat biòlegs marins de Grècia, Turquia, Xipre, Líbia, Itàlia, Tunísia, el Regne Unit, els Estats Units i Malta ha documentat casos on espècies natives del Mediterrani han depredat dos peixos considerats espècies invasores molt perilloses: el peix escorpí i el peix globus de galtes argentades. La recerca, publicada a la revista ‘Frontiers in Marine Science’, pot ajudar a prendre mesures per controlar les poblacions d’aquests animals al Mediterrani, ja que sembla que l’activitat dels seus depredadors, per sí sola, és insuficient.
El peix escorpí i el peix globus de galtes argentades són dues de les espècies invasores més perilloses que han arribat al Mediterrani les darreres dècades i suposen una amenaça ecològica i socioeconòmica. D’una banda, al Carib i el Golf de Mèxic, on el peix escorpí també ha arribat com a invasor, hi ha hagut un impacte considerable en les poblacions de peixos nadius, és per això que s’incentiva la pesca i el consum d’aquests animals. A més, però, el peix escorpí és perillós per als humans perquè té 18 espines verinoses que poden causar problemes cardiovasculars i neuromusculars, arribant a la paralització i el dolor intens a les extremitats. Per sort, té uns quants depredadors, com ara els meros, els anfosos blancs, el pop comú o… el peix globus de galtes argentades.

Parlant d’aquest darrer, precisament, el primer que cal saber és que és extremadament tòxic per la tetrodotoxina que té als teixits i que causa víctimes mortals cada any. A més d’això, trenca xarxes de pesca i s’alimenta de peixos que són comercialitzats pels humans, inclosos cefalòpodes, causant un impacte econòmic considerable. En aquest cas, només té un depredador natural en adults, la tortuga careta, i uns quants en la seva etava juvenil: les llampugues, els peixos agulla… això, és clar, quan no s’observen casos de canibalisme.