MonPlaneta
Qui s’alimenta de les espècies invasores?
  • CA

Un estudi pioner on han col·laborat biòlegs marins de Grècia, Turquia, Xipre, Líbia, Itàlia, Tunísia, el Regne Unit, els Estats Units i Malta ha documentat casos on espècies natives del Mediterrani han depredat dos peixos considerats espècies invasores molt perilloses: el peix escorpí i el peix globus de galtes argentades. La recerca, publicada a la revista ‘Frontiers in Marine Science’, pot ajudar a prendre mesures per controlar les poblacions d’aquests animals al Mediterrani, ja que sembla que l’activitat dels seus depredadors, per sí sola, és insuficient.

El peix escorpí i el peix globus de galtes argentades són dues de les espècies invasores més perilloses que han arribat al Mediterrani les darreres dècades i suposen una amenaça ecològica i socioeconòmica. D’una banda, al Carib i el Golf de Mèxic, on el peix escorpí també ha arribat com a invasor, hi ha hagut un impacte considerable en les poblacions de peixos nadius, és per això que s’incentiva la pesca i el consum d’aquests animals. A més, però, el peix escorpí és perillós per als humans perquè té 18 espines verinoses que poden causar problemes cardiovasculars i neuromusculars, arribant a la paralització i el dolor intens a les extremitats. Per sort, té uns quants depredadors, com ara els meros, els anfosos blancs, el pop comú o… el peix globus de galtes argentades.

Peix globus de galtes argentades | UE
Peix globus de galtes argentades | UE

Parlant d’aquest darrer, precisament, el primer que cal saber és que és extremadament tòxic per la tetrodotoxina que té als teixits i que causa víctimes mortals cada any. A més d’això, trenca xarxes de pesca i s’alimenta de peixos que són comercialitzats pels humans, inclosos cefalòpodes, causant un impacte econòmic considerable. En aquest cas, només té un depredador natural en adults, la tortuga careta, i uns quants en la seva etava juvenil: les llampugues, els peixos agulla… això, és clar, quan no s’observen casos de canibalisme.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa