Un estudi de l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) ha confirmat la presència del llagostí cafè (Penaeus aztecus) al delta de l’Ebre, sobretot al sud, i assenyala que des de fa mesos se n’han venut a la llotja. Es tracta d’una espècie invasora que ha deixat empremta a diferents països, com a Itàlia, on la seva presència al Golf de Tàrent ha fet disminuir la gamba autòctona (Penaeus kerathurus).
Els pescadors del delta han batejat aquesta espècie com a llagostí o gambó cafè, i s’ha detectat a totes les localitats de la mar de l’Ebre, excepte a Deltebre. Patrícia Pardo, professora associada de la Universitat Catòlica de València i professora de l’IEPAAC, en declaracions a l’ACN, explica que “el corrent predominant va cap al sud i potser hi ha més nutrients i li sigui més favorable”. La professora assenyala que les observacions preliminars han ubicat exemplars juvenils a la llacuna de l’Encanyissada tot i que caldrà veure si hi ha altres zones de cria a les llacunes o en zones propícies esturianes. La biòloga, però, explica que “els individus més grans es troben en mar obert”.

Poques captures i una expansió controlada
L’estudi realitzat mostra que la majoria de captures són de mida gran a extragran, i que s’han capturat poques captures de mida mitjana i petita. Les xifres varien entre pocs individus i quatre quilos de llagostí cafè capturats al dia i tot depèn de la localitat, l’estacionalitat i el tipus d’art de pesca utilitzat. Durant els mesos d’octubre i novembre de 2023 és quan es va produir el pic de captures d’aquest exemplar. Aquest gener s’han pescat sis quilos que s’han venut a 16 euros el quilo, de mitjana, mentre que el llagostí autòcton s’ha venut a més de vint euros el quilo.
Patrícia Pardo assenyala que les conclusions de l’estudi no fan pensar que aquesta espècie tingui un greu impacte i explica que “els pescadors estan contents de tenir una altra espècie per poder pescar i diversificar.” La biòloga diu que “no és com el cranc blau -que destrueix altres espècies-, sinó que és apreciada“. Joan Balagué, secretari de la Confraria de Pescadors de la Ràpita avisa que “només el temps ens dirà si en desplaça alguna altra espècie”.

Què diferencia el llagostí cafè d’altres espècies?
L’estudi de l’ICATMAR explica que no s’havia identificat el llagostí cafè i que s’estava venent conjuntament amb el llagostí local i la gamba blanca. “Té el color de la gamba blanca amb la forma del llagostí”, explica Joan Balagué. La coloració del llagostí cafè és “més pàl·lida i homogènia” que no el del llagostí autòcton, també és “més blanquinós i sense cap ratlla”. Una de les altres formes per diferenciar-los és que el llagostí cafè té entre vuit i nou dents per sobre i dos per sota, a més d’un exoesquelet d’un llagostí autòcton que té 12 dents per sobre i un per sota.
Les diferències entre el llagostí cafè i la gamba blanca recauen en la mida, ja que la gamba és més petita. Això sí, tenen una coloració marró pàl·lid molt similar.