MonPlaneta
Una espècie invasora s’està pescant al delta de l’Ebre

Un estudi de l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) ha confirmat la presència del llagostí cafè (Penaeus aztecus) al delta de l’Ebre, sobretot al sud, i assenyala que des de fa mesos se n’han venut a la llotja. Es tracta d’una espècie invasora que ha deixat empremta a diferents països, com a Itàlia, on la seva presència al Golf de Tàrent ha fet disminuir la gamba autòctona (Penaeus kerathurus).

Els pescadors del delta han batejat aquesta espècie com a llagostí o gambó cafè, i s’ha detectat a totes les localitats de la mar de l’Ebre, excepte a Deltebre. Patrícia Pardo, professora associada de la Universitat Catòlica de València i professora de l’IEPAAC, en declaracions a l’ACN, explica que “el corrent predominant va cap al sud i potser hi ha més nutrients i li sigui més favorable”. La professora assenyala que les observacions preliminars han ubicat exemplars juvenils a la llacuna de l’Encanyissada tot i que caldrà veure si hi ha altres zones de cria a les llacunes o en zones propícies esturianes. La biòloga, però, explica que “els individus més grans es troben en mar obert”.

Un caixó amb gambes i algun exemplar de llagostí cafè a sobre de tot, espera per entrar a la llotja de la Ràpita | Anna Ferràs (ACN)

Poques captures i una expansió controlada

L’estudi realitzat mostra que la majoria de captures són de mida gran a extragran, i que s’han capturat poques captures de mida mitjana i petita. Les xifres varien entre pocs individus i quatre quilos de llagostí cafè capturats al dia i tot depèn de la localitat, l’estacionalitat i el tipus d’art de pesca utilitzat. Durant els mesos d’octubre i novembre de 2023 és quan es va produir el pic de captures d’aquest exemplar. Aquest gener s’han pescat sis quilos que s’han venut a 16 euros el quilo, de mitjana, mentre que el llagostí autòcton s’ha venut a més de vint euros el quilo.

Patrícia Pardo assenyala que les conclusions de l’estudi no fan pensar que aquesta espècie tingui un greu impacte i explica que “els pescadors estan contents de tenir una altra espècie per poder pescar i diversificar.” La biòloga diu que “no és com el cranc blau -que destrueix altres espècies-, sinó que és apreciada“. Joan Balagué, secretari de la Confraria de Pescadors de la Ràpita avisa que “només el temps ens dirà si en desplaça alguna altra espècie”.

D’esquerra a dreta, exemplars de llagostí cafè, llagostí autòcton i gamba blanca | Anna Ferràs (ACN)

Què diferencia el llagostí cafè d’altres espècies?

L’estudi de l’ICATMAR explica que no s’havia identificat el llagostí cafè i que s’estava venent conjuntament amb el llagostí local i la gamba blanca. “Té el color de la gamba blanca amb la forma del llagostí”, explica Joan Balagué. La coloració del llagostí cafè és “més pàl·lida i homogènia” que no el del llagostí autòcton, també és “més blanquinós i sense cap ratlla”. Una de les altres formes per diferenciar-los és que el llagostí cafè té entre vuit i nou dents per sobre i dos per sota, a més d’un exoesquelet d’un llagostí autòcton que té 12 dents per sobre i un per sota.

Les diferències entre el llagostí cafè i la gamba blanca recauen en la mida, ja que la gamba és més petita. Això sí, tenen una coloració marró pàl·lid molt similar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa