MonPlaneta
Boscos cada cop més malalts, les conseqüències de la sequera i les plagues

La salut dels boscos de Catalunya està empitjorant amb el canvi climàtic, la sequera i la presència de plagues i malalties que afecten directament els arbres. Així ho ha demostrat un estudi del Departament d’Acció Climàtica a través de la xarxa de seguiment ‘8x8Cat’, que mesura l’estat de la massa forestal amb del seguiment de més de 9.000 arbres. Aquest informe situa la defoliació -la pèrdua prematura de fulles, un indicador que s’utilitza per mesurar la salut dels arbres- al voltant del 30%. La directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, ha avisat que Catalunya es troba en un moment “d’emergència forestal” que coincideix amb una “guerra per l’aigua” als boscos. Per pal·liar aquests problemes, demana una aposta per la gestió forestal -ja que el 75% són boscos privats- que mitigui les conseqüències. “Necessitem boscos amb menys arbres però més resistents”, ha destacat.

“Hi ha més zones afectades per plagues i més defoliació per sequera“, ha avisat Sanitjas. El Departament encapçalat per Teresa Jordà té una xarxa de seguiment dels boscos que analitza l’estat general dels arbres en comparació amb les dades dels darrers deu anys. Cada any es mesura el diàmetre dels arbres, s’avalua el brancatge i les fulles i es prenen mostres per comprovar el creixement. Els resultats són preocupants, ja que evidencien un increment dels problemes dels ecosistemes forestals a causa de la sequera, les tempestes i les ventades, les plagues i les malalties.

Aquest projecte europeu vol millorar la resiliència i l'adaptació dels boscos mediterranis al canvi climàtic | MixForChange
Un projecte europeu vol millorar la resiliència i l’adaptació dels boscos mediterranis al canvi climàtic | MixForChange

La importància de recopilar aquesta informació

La directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi ha destacat que aquesta feina de recopilació d’informació permet mantenir “el pols” de l’estat de salut dels boscos i comprovar la incidència de plagues i l’afectació per la sequera. “També funciona com a sistema d’alarma per a la detecció precoç perquè, si arriba una plaga, la podem ubicar i adoptar les mesures necessàries”, ha afegit Sanitjas. “Ens trobem en un moment d’emergència forestal on el canvi climàtic i les altes temperatures estan posant els boscos contra les cordes”, ha continuat abans de remarcar que al país hi ha “masses debilitades” i això facilita l’augment de plagues.

Dintre d’aquest missatge d’alerta, Sanitjas ha volgut destacar la petita millora que es va registrar en el 2022 en la salut de les frondoses. Concretament, es va passar d’un 41,2% d’arbres sense danys al 43,5%. Pel contrari, les coníferes són els arbres més afectats per la sequera, i passen del 48,3% d’arbres sense danys al 38,7%. Les coníferes que més pateixen la defoliació són el pi blanc, pi pinyer i pinassa, les que es troben en les zones més afectades per la sequera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa