MonPlaneta
Un gran avenç ens apropa a poder ‘cultivar’ ronyons humans en porcs

Un equip d’investigadors de l’Institut de Biomedicina i Salut de Guangzhou, a la Xina, ha anunciat que ha fet un gran avenç que ens deixa una mica més a prop de poder ‘cultivar’ ronyons humans a l’interior del cos de porcs. La nova tècnica que han creat per aconseguir-ho, presentada a la revista ‘Cell Stem Cell’, ens podria ajudar a fer créixer aquest i altres òrgans, permetent deixar de dependre de donants humans per als trasplantaments i, per tant, facilitant-los molt.

El resultat d’aquest treball, segons afirmen els seus responsable, és que per primera vegada s’ha pogut fer créixer un organ sòlid ‘humanitzat’ a l’interior del cos d’una altra espècie, gràcies a l’ús de l’edició genètica i a la injecció de cèl·lules humanes en embrions de porc. Quan es van implantar a les truges, es van desenvolupar amb ronyons que contenien majoritàriament cèl·lules humanes i amb una estructura normal, si més no durant els primers 28 dies de creixement.

Imatge d'una operació de trasplantament cardíac a l'HUB
Imatge d’una operació de trasplantament cardíac a l’HUB

Els òrgans més trasplantats i amb més demanda

Els ronyons són els òrgans més trasplantats i, per tant, dels que hi ha més demanda, amb centenars de milers de persones al món en llistes d’espera on poden ser durant anys. És per això que aconseguir ‘cultivar-los’ a l’interior d’altres animals és una idea molt atractiva per a la recerca mèdica, i també perquè fer-ho permetria crear òrgans directament de les cèl·lules del pacient que els ha de rebre, reduint moltíssim el risc de rebuig.

La tecnologia CRISPR-Cas9 és coneguda com les
La tecnologia CRISPR-Cas9 és coneguda com les “tisores moleculars” i permet modificar l’ADN | NIH

Una nova tècnica per a fer créixer ronyons humans en porcs

Tot i que per a això encara poden faltar anys, els investigadors han fet una passa important creant una nova tècnica per dur-ho a terme. En primer lloc, amb la tecnologia d’edició genètica CRISPR, es van modificar embrions de porc perquè els faltessin dos gens necesaris per al desenvolupament dels ronyons. Després, van crear cèl·lules humanes pluripotents –que poden formar qualsevol tipus de cèl·lula– perquè semblessin cèl·lules humanes embrionàries i les van injectar a l’embrió de porc. Finalment, van donar els nutrients i els senyals adients tant a les cèl·lules humanes com a les de porcs i, al cap d’uns dies, els embrions van ser implantats a truges, desenvolupant-se durant 28 dies.

Els resultats apunten en la bona direcció

El resultat, és clar, no van ser ronyons humans completament formats sinó en un estat immadur, a la meitat de la formació. No obstant això, els investigadors afirmen que estava creixent correctament i, a més, que tenia entre un 60% i un 70% de cèl·lules humanes. Així doncs, i per bé que hi ha alguns obstacles que caldrà superar, i també augmentar el percentatge de cèl·lules humanes, es va considerar que la prova havia estat un èxit i de fet, l’equip ja treballa per replicar el procés amb cors i pàncrees.

Més notícies
Un equip de metges de Madrid ha aconseguit un trasplantament que fins ara no s'havia fet mai

Un nadó rep el primer trasplantament d’intestí d’una persona morta del món

La nena, de 13 mesos, ha estat operada a l'hospital de La Paz de Madrid

Troben com canviar el grup sanguini als òrgans per a trasplantar-los

És un pas importantíssim per a la creació d'òrgans del grup universal i reduir les llistes d'espera i les morts
Aquest nou experiment amb porcs ha aconseguit reanimar parcialment els seus òrgans fins i tot una hora després de la mort

Un experiment reanimant porcs pot canviar la manera com entenem la mort

S'ha aconseguit restaurar la circulació sanguínia i algunes funcions molt més tard del que es creia possible
Imatge d'una operació de trasplantament cardíac a l'HUB

Aconsegueixen predir la insuficiència cardíaca a través de l’orina

Un equip d'investigadors troba un patró que pot ajudar a prevenir aquest problema de salut greu

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa