MonPlaneta
Descobreixen com ho fan els bacteris per moure’s
  • CA

Gràcies a la col·laboració de diversos investigadors, liderats per la Universitat de Virginia, als Estats Units, s’ha pogut resoldre un misteri que feia més de mig segle que durava: com ho fan els bacteris com ara l’E. coli per desplaçar-se. En un article publicat a la revista ‘Cell’, expliquen el seu descobriment, que ha fet servir les darreres tecnologies per veure el funcionament d’aquests organismes fins al nivell atòmic.

Els flagels, els propulsors dels bacteris

El que se sabia fins ara és que els bacteris es mouen cap endavant enrotllant els seus apèndixs, que semblen pèls, en forma de llevataps, de manera que funcionen com una hèlix. El problema, i el que ha tingut els científics intrigats durant dècades, és com aconseguien fer-ho, perquè aquests apèndixs, anomenats flagels, estan fets d’una sola proteïna.

Ha estat gràcies a aquest equip internacional d’investigadors, dirigits pel doctor Edward H. Egelman, un dels grans experts mundials en microscopia crioelectrònica, que finalment s’ha pogut resoldre el misteri, fent servir aquesta tecnologia puntera i models per ordinador avançats per aconseguir veure allò que, fins ara, havia estat invisible, l’estructura atòmica d’aquests ‘pèls’. I ha refutat totes teories que s’havien fet sobre el moviment dels bacteris.

E. coli
Vista microscòpica acolorida de bacteris E. coli. Amb un microscopi normal, els flagels acostumen a ser invisibles

Un descobriment sorprenent

Els flagels dels bacteris han resultat estar fetes de milers de proteïnes exactament iguals, i és per això que semblava que no podien agafar cap forma que permetés el moviment. Aquesta proteïna, tot i ser igual, ha resultat poder existir en 11 estats diferents, i la combinació d’aquests estats és el que permet que els flagels prenguin forma de llevataps i propulsin els bacteris cap endavant.

Els investigadors van sotmetre un arqueobacteri a la mateixa prova, i es van adonar que, en el seu cas, la proteïna que forma els seus flagels pot tenir 10 estats diferents. Els detalls van ser molt diferents dels que van obtenir amb els bacteris però el resultat era exactament el mateix: flagels amb forma de llevataps. Això els fa pensar que ens trobem davant d’un cas d’evolució convergent, és a dir, quan la natura troba la mateixa solució però hi arriba de dues maneres diferents. És el mateix cas dels animals voladors com els ocells, els ratpenats i els insectes o, també, com passa amb molts animals verinosos.

Més notícies
La supervivència d'un bacteri a les condicions marcianes pot ser clau pel conreu d'aliments fora de la Terra
Uns bacteris aconsegueixen sobreviure en condicions semblants a les de Mart
Un experiment amb el fong del te kombutxa dóna resultats sorprenents
Una placa amb N. aromaticvorans, el bacteri que pot convertir la lignina en plàstic
Un bacteri podria tenir la clau de la producció de plàstic d’origen vegetal
Amb unes quantes modificacions genètiques, aquest organisme podria esdevenir una fàbrica biològica de productes per substituir els plàstics derivats del petroli
Cultiu de la nova soca de Streptomyces
Un bacteri trobat a Irlanda podria ser la solució a la resistència als antibiòtics
Un equip de científics ha comprovat la seva efectivitat contra quatre dels 'superbacteris' més perillosos. Els druides de l'Alta Edat Mitjana, però, ja coneixien les propietats de la terra on viuen

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa