MonPlaneta
La lluita pel patrimoni accessible: ets el protagonista!
TerritoriCultura

Ets el protagonista! Els museus i espais patrimonials no són res sense les persones que els visiten. Per això fa temps que treballen perquè tothom pugui ser protagonista, amb nous recursos interpretatius per acostar la cultura a un públic més ampli. Ho fan de la mà d’iniciatives ciutadanes i projectes socials, amb l’objectiu d’eliminar les barreres físiques i comunicatives i que les persones amb discapacitat física, sensorial o cognitiva puguin gaudir del patrimoni cultural. La cultura té un poder transformador!

Audioguies, subtítols i llengua de signes

El Departament de Cultura duu a terme iniciatives i projectes enfocats a diversos públics per a fer accessible la cultura a tothom. Un exemple és el ‘Visitmuseum. Els museus catalans a les teves mans’, que acompanya el visitant amb una audioguia en la seva visita al museu amb continguts disponibles en diversos idiomes.

Visitmuseum ofereix una breu presentació de l’equipament museístic, un recorregut pels principals àmbits temàtics i una mirada detallada als objectes més destacats. Amb la voluntat de fer els museus més accessibles, el projecte ha adaptat 9 audioguies a produccions amb vídeos subtitulats i signats en Llengua de Signes Catalana i està treballant en l’adaptació de tres noves audioguies més.

Les tecnologies 3D, una gran eina

Una altra manera que té el patrimoni d’esdevenir més accessible és gràcies a les tecnologies 3D. En aquest sentit, va néixer Giravolt 3D, un programa de promoció de la seva utilització en el patrimoni cultural, que digitalitza béns mobles, monuments i jaciments arqueològics. Una vegada digitalitzats els publica a Internet i en promou la utilització en l’àmbit educatiu, professional i creatiu, per fer difusió del patrimoni cultural català.

Ajudes al transport per a la inclusió social

Des del Departament de Cultura també es treballa en la inclusió social a través d’ajudes al transport per a les sortides escolars al patrimoni per a centres educatius de màxima complexitat. Ho fa a través del programa ArGO!nautes, un projecte pioner en l’àmbit de la inclusió social a la cultura que va néixer el 2017 entre els departaments de Cultura i Educació. El programa compta amb la col·laboració de Rodalies de Catalunya-RENFE, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i Tram.

Per altra banda, per tal de fer dels museus i monuments de la Generalitat espais més inclusius i adaptats a persones amb pèrdua auditiva o sordesa, recentment s’han instal·lat bucles magnètics a 28 museus i monuments, uns sistemes d’inducció magnètica que eliminen les barreres de comunicació, proporcionen autonomia i afavoreixen la integració d’aquest col·lectiu.

Accions i programes específics

A més, els equipaments patrimonials també tenen programes i activitats concretes per a públics específics. Un exemple és l’acció ‘El museu més gran” del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Barcelona, un projecte treballat amb serveis socials per a persones de la tercera edat dependents. El Museu d’Arqueologia de Catalunya-Ullastret col·labora amb la residència Zoilo Feliu oferint activitats anuals als seus usuaris. El Museu d’Història de Catalunya, per la seva part, treballa amb l’Associació de Familiars de malalts d’Alzheimer de Barcelona o Aprenem Autisme per desenvolupar activitats sota demanda. Els monuments treballen amb el projecte Teatrosfera, un taller de teatre inclusiu, obert a tothom, però especialment dirigit a diferents col·lectius de persones amb diversitat funcional.

Adaptació d’exposicions i guies amb la incorporació del braille

Les exposicions i guies de visites també van adaptant-se a les necessitats dels públics amb dificultats visuals. Alguns exemples són l’itinerari autònom a l’exposició TARRACO/MNAT, amb quaderns i cartel·les en braille; o els quadríptics per a la visita en braille del Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, el Reial Monestir de Santes Creus, el Castell de Miravet, la Roca dels Moros del Cogul, la Canònica de Vilabertran i el Castell de Cardona. També s’han adaptat elements informatius d’exposicions per a lectura fàcil com la mostra “El temps de la memòria. Tresors del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona” o la mostra temporal “Els Català. Fotògrafs d’un segle” del Museu d’Història de Catalunya, entre altres.

Els museus són claus en la inclusió social a través de la cultura i en fer que aquesta esdevingui un bé accessible per a tothom!

Impulsa:

Amb el suport de:

Més notícies
La sala 3D amb l'Exposició Permanent de l'IlerCOVID Museum és un dels seus elements principals | UdL

Un museu virtual uneix ciència i art i explica les pandèmies de la història

La càries, la Pesta Negra, la verola, el còlera, la grip espanyola, el VIH i la Covid, protagonistes d'IlerCOVID Museum
:  - Mobile

La medicina en temps dels faraons centra part de la programació del Museu Egipci de Barcelona

El complex cultural també indagarà en els patriarques i les matriarques del Gènesi i en l'antic Egipte
:  - Mobile

Tremp inaugura el Pirineus Geological Open Museum, un museu de Ciències de la Terra a l’aire lliure

Vol apropar conceptes bàsics de la geologia i l'evolució de la Terra a la ciutadania, de manera senzilla i lúdica però amb rigor científic
:  - Mobile
L'exposició conté instruments de la col·lecció de la Facultat de Física, 180 anys d'investigació científica |  Universitat de Barcelona

La UB inaugura una exposició sobre la història de l’electromagnetisme

S'ha instal·lat a la Facultat de Física i conté instruments científics d'entre els segles XVII i XIX
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa