Les anàlisis de residus grassos trobats a recipients de fang trobats a la costa de Croàcia han revelat que són restes de productes lactis fermentats -formatges tous i iogurts- de fa 7.200 anys, segons afirma un equip internacional d’investigadors. Això suposa endarrerir la data més primerenca de producció d’aquests productes en 4.000 anys, ja que una troballa recent havia convertit unes restes de formatge egipci de fa 3.300 anys en les més antigues que es coneixien.

Segons els científics, que van exposar els resultats del seu estudi a la revista ‘PLOS One’, la presència de llet als recipients trobats fins ara es remunta fins a fa 7.700 anys, cinc segles abans que hi apareguessin els productes fermentats. Segons les anàlisis de l’ADN dels qui vivien a la regió, aquests aliments eren per al consum dels infants ja que, si bé les poblacions de l’època eren intolerants a la lactosa, els nens en podien consumir sense problemes fins, aproximadament, els 10 anys.

En aquell moment, la llet era molt útil per alimentar els infants, i al cap d’uns cinc segles els habitants de la zona van aprendre a fer-la fermentar i elaborar productes amb ella. La producció de formatge, a més, és prou important com perquè comencessin a elaborar estris de cuina diferents i provoqués un cert canvi cultural.

Durant la investigació, es van analitzar recipents de dos indrets de la costa de Croàcia, a Pokrovnik i Danilo Bitinj, mirant d’aconseguir mostres d’envasos que no havien estat netejats i buscant-hi isòtops de carboni, que poden arribar a indicar el tipus de greixos presents i distingir entre carn, peix, llet i productes lactis fermentats.

Amb l’ús de la datació per radiocarboni, a més, van poder determinar l’antiguitat dels recipients. Segons els científics, el desenvolupament d’aquesta indústria làctia primerenca podria haver permès als habitants de Croàcia desplaçar-se més al nord gràcies a la reducció de la mortalitat infantil i a un probable augment de la població. A més, els productes fermentats com el iogur o el formatge contenen menys lactosa que la llet, fent-los més digeribles per als adults i, per tant, donant-los una font d’aliments més.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: cebrià a setembre 09, 2018 | 09:56
  cebrià setembre 09, 2018 | 09:56
  Ara sortiran els espanyols dient que el formatge en qüestió és manxeg. Prova de que Espanya és el pais més antic del món.
 2. Icona del comentari de: El formatger de Gràcia a setembre 10, 2018 | 14:39
  El formatger de Gràcia setembre 10, 2018 | 14:39
  Que no se'l mengin que deu estar ranci ...
 3. Icona del comentari de: Joan Girona a setembre 10, 2018 | 15:31
  Joan Girona setembre 10, 2018 | 15:31
  És curat o semi-curat?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa