MonPlaneta
La ramaderia industrial és reponsable del 14,5% d’emissions de gasos d’efecte hivernacle

Davant de la celebració, aquest dimarts 16 d’octubre, del Dia Mundial de l’Alimentació, l’organització ecologista Greenpeace ha volgut recordar en un comunicat la necessitat, que consideren urgent, de reduir la producció i el consum de carn i altres derivats animals que provenen de la ramaderia industrial, a causa de la gran contribució al canvi climàtic i a l’ús d’una enorme quantitat de terres de conreu per l’elaboració de pinsos. En aquest sentit, les ciutats, que són les responsables del 70% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i les majors compradores d’aliments, tenen una enorme responsabilitat en el destí del planeta i en la salut de la població de tot el món.

Com és ben conegut, el canvi climàtic és el repte més gran a què s’enfronta la humanitat i la principal amenaça per a la vida tal i com la coneixem. La semana passada, el darrer informe dels experts del Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic va advertir de com d’urgent és que es prenguin mesures dràstiques per frenar els pitjors efectes del canvi climàtic limitant l’escalfament global a 1,5ºC. La ramaderia és una peça fonamental per aconseguir frenar l’escalfament del planeta, ja que és la indústria responsable del 14,5% de les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle, un volum equivalent al del sector del transport.

Tot i això, gairebé sempre és oblidada. A més, recorda Greenpeace, la fam també és un dels grans problemes de la humanitat i, afirmen, ha repuntat durant els darrers anys arribant a afectar 821 milions de persones. Tot i aquestes xifres la ramaderia, especialment la industrial, no para de créixer i, a dia d’avui, necessita el 26% de la superfície terrestre per a mantenir-se. Alguns científics calculen que, amb la superfície destinada a produir pinsos per a animals i biocombustibles, es podrien produir aliments de consum humà directe per a 4.000 milions de persones més, superant les previsions de creixement de la població humana per a l’any 2050, quan s’estima que arribarem a 9.000 milions de persones. Una altra dada molt xocant és que, actualment, el 60% del total de mamífers del planeta és bestiar, mentre el 36% són humans i només un 4% mamífers salvatges.

“El consum desmesurat d’aliments d’origen animal provinents de la ramaderia industrial és una de les causes profundes que alimenta el canvi climàtic i la fam al món”, afirma Luís Ferreirim, responsable d’agricultura de Greenpeace Espanya. “Les persones responsables de les polítiques alimentàries no han de perdre una oportunitat única per aconseguir la reducció del consum de carn i altres derivats animals”. 23 ciutats de l’Estat, entre les quals hi ha Barcelona, Madrid, València i Saragossa, han signat el Pacte de política alimentària urbana de Milà i estan desenvolupant les seves estratègies alimentàries i plans d’acció per a una alimentació sana i sostenible. Davant dels advertiments actuals, pel que fa a la urgència d’actua per a frenar el canvi climàtic i l’obligació moral d’aconseguir eliminar la fam al món, la reducció del consum de carn i altres derivats provinents de la ramaderia industrial és una política que els ecologistes consideren molt necessària i fàcil d’aplicar per avançar cap a una alimentació sostenible.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: 11-S a octubre 16, 2018 | 13:53
    11-S octubre 16, 2018 | 13:53
    De quin any és la coreografia secessionista tipus ANC de la foto?.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa