MonPlaneta
La població mundial arribarà a 10.900 milions de persones el 2100, segons l’ONU

La població del nostre planeta podria augmentar fins els 10.900 milions de persones d’aquí a finals d’aquest segle, segons un nou informe de les Nacions Unides. Aquest gran increment de població, en un moment on la preocupació per l’esgotament dels recursos naturals i l’avenç del canvi climàtic són al centre del debat polític, ha fet disparar algunes alarmes sobre l’efecte que podrien tenir 3.000 milions d’humans més en el futur de la Terra i, més concretament, del nostre.

Actualment, la població mundial és de 7.700 milions de persones i, tot i que la fertilitat ha caigut i continua caient -3,2 fills per dona el 1990, 2,5 a dia d’avui-, el total d’habitants del planeta continuarà pujant, arribant a 9.700 milions el 2050 i, segons la previsió, a aquests 10.900 milions el 2100. Aquest creixement, però, és més lent que el que pronosticava el darrer informe de les Nacions Unides sobre l’assumpte, que va ser publicat el 2017 i afirmava que la població mundial a finals de segle seria de 11.200 milions de persones. El nou càlcul, en aquest sentit, rectifica i actualitza les perspectives de la caiguda en la fertilitat.

Per regions, el creixement més gran de la població es produirà a l’Àfrica subsahariana, els habitants de la qual es duplicaran fins el 2050. A més, l’Índia superarà la Xina cap a finals de la dècada de 2020 a causa d’una caiguda del 2,2% en la població del segon país. A la resta del planeta, les Nacions Unides calculen que 54 països més també perdran població. Alguns dels països desenvolupats que guanyaran habitants, a més, serà essencialment a causa de la immigració, com és el cas dels Estats Units, que augmentarà la seva població en 100 milions de persones d’aquí a finals del segle XXI.

Com ha estat habitual durant aquest segle i gran part del passat, algunes de les regions on la població creix més ràpidament també són les més pobres, cosa que pot provocar un empitjorament dels problemes de disponibilitat d’aliments i de desplaçament de persones que ja hi ha a l’actualitat. L’empremta ambiental d’aquest augment dels humans de la Terra, a més, també pot tenir un impacte directe en el curs que segueixi el canvi climàtic, ja que complir amb els objectius marcats per limitar-lo serà més difícil com més persones hi hagi al nostre planeta.

En aquest sentit, els hàbits de consum de la població present i futura de la Terra marcaran una diferència importantíssima en com sigui l’esdevenidor d’un planeta amb gairebé 11.000 milions de persones. Els canvis que són pràcticament inevitables, però, també hi tindran un paper enorme: la pujada del nivell del mar, els fenòmens meteorològics extrems i l’expansió d’algunes malalties, conseqüències ben conegudes del canvi climàtic, amenaçaran una part molt gran d’aquests nous habitants.

Això, juntament amb la necessitat de recursos per cobrir les seves necessitats bàsiques -aigua, aliments…- serà un desafiament enorme que se suma a tots els que ja coneixem, i no seria estrany que, simplement, superessim el número màxim de persones que el planeta pot mantenir.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa