Els neonicotinoides, els pesticides més habituals arreu del món, fa temps que han estat relacionats amb el declivi de les poblacions d’abelles a tot el planeta i, de fet, la Comissió Europea va prohibir recentment el seu ús per tal de salvar aquests insectes, que tenen un paper crucial per al bon funcionament dels ecosistemes.

Tot i que un estudi recent indicava que una de les alternatives proposades per substituir-los només tenia efectes nocius per a les abelles en concentracions molt altes, ara la revista ‘Nature’ publica els resultats d’una altra recerca, duta a terme per investigadors de la Universitat de Londres (Anglaterra), que indica que un altre dels nous pesticides proposats, el sufloxaflor, sí que podria perjudicar-les i continuar provocant la disminució de les seves poblacions. Segons sembla, els abellots que són exposats a aquest producte es reprodueixen menys que els seus companys que no hi han estat en contacte, dificultant la proliferació de les colònies d’abelles en reduir la capacitat dels mascles de fecundar la reina.

Fins ara aquests nous insecticides, basats en un producte químic anomenat sulfoximina, s’havia vist com una de les alternatives més probables als neonicotinoides i ha estat aprovat per a ser emprat a països com ara la Xina, el Canadà i Austràlia, i diversos països més estan tramitant la sol·licitud per a ser aprovat properament.

Ara, però, els científics demanen a la comunitat internacional, concretament als organismes responsables de la regulació de l’ús de productes químics, que estudiïn amb deteniment els efectes no-letals dels nous pesticides en les abelles abans de permetre que siguin comercialitzats.

Així, els investigadors expliquen que el seu estudi demostra que els productes que no maten directament les abelles poden tenir, igualment, efectes molt perjudicials a més llarg termini, ja que la bona salut d’una colònia d’abelles depèn de la de la seva força de treball, és a dir, de les abelles obreres. Davant d’aquest estudi, alguns fabricants i organitzacions d’agricultors ja han demanat cautela abans de prohibir l’ús d’aquest pesticida perquè consideren que les proves científiques dels seus efectes nocius no són prou sòlides.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa