L’alimentació ecològica mou cinc milions d’euros diaris a tot l’Estat

L'any 2017 el consum total es va aproximar als 2.000 milions d'euros, més del doble que el 2013

Productes ecològics a la Fira Agroecològica a Terrassa

Productes ecològics a la Fira Agroecològica a Terrassa | Ramon

El mercat de productes ecològics a l’estat espanyol està creixent exponencialment, segons afirma el digital ‘Bioeco Actual’. Durant l’any passat, 2017, els consumidors de l’Estat van gastar uns 5 milions d’euros diaris en alimentació ecològica, una xifra que demostra que aquest model de consum està implantant-se fermament. El 2013, la despesa per persona i any era de poc més de 20 euros mentre que, al 2017, va arribar a ser més del doble, amb 42 euros per persona. Segons dades del ministeri espanyol d’Agricultura, el 2017 el mercat de productes ecològics va moure 1.962 milions d’euros, un 16,4% més que l’any anterior i gairebé el doble que el 2013, quan la xifra es va situar en poc més de 1.000 milions.

A finals de l’any passat, dos de cada cent euros de la cistella de la compra dels ciutadans de l’Estat s’havien dedicat a l’adquisició de productes ecològics, mostrant una tendència al compromís amb la sostenibilitat i la defensa del medi ambient en els hàbits de consum. Aquesta tendència, alhora, s’ha reflectit en un augment considerable de l’extensió dels cultius dedicats a aquesta modalitat de producció. Segons el mateix ministeri, actualment l’agricultura i la ramaderia ecològiques ocupen més de dos milions d’hectàrees, més del doble que deu anys enrere.

Vinya ecològica

Vinya ecològica | Celler Albet i Noya

Pel que fa al tipus de consum, però, les fruites, les verdures i els cereals són el principal aliment ecològic que es consumeix, amb un 44% del total, mentre els productes animals són poc més d’un 25% i el vi i l’oli, un 5%. En el mercat exportador, en canvi, aquests darrers productes són els més demandats a l’estranger, obrint un nínxol de mercat molt important. Actualment, l’estat espanyol és el setè de la Unió Europea en volum de mercat de productes ecològics, en un rànquing liderat per una Alemanya on es mouen gairebé 10.000 milions d’euros anuals i amb França, en segona posició, amb gairebé 7.000 milions d’euros. A Itàlia i el Regne Unit el volum de negoci s’apropa als 2.500 milions, molt més a prop de les xifres de l’Estat, on la producció ecològica té una mida semblnt a la dels països escandinaus, menys poblats però amb una implantació molt més gran d’aquests hàbits de consum.

3a Fira de l'Economia Social i Solidària a Terrassa

3a Fira de l’Economia Social i Solidària a Terrassa | Ramon

Des dels productors, distribuidors i institucions afirmen que, com que l’Estat té l’àrea de producció ecològica més gran de tot el continent, cal un esdeveniment de comerç internacional completament professional. Organic Food Iberia proposa la seva I Fira Ecològica Internacional de la Península Ibèrica, que el proper mes de juny vol reunir a Madrid productors, transformadors i distribuidors per posar en comú idees i debatre les possibilitats de creixement del sector. Al nostre país, d’altra banda, el passat mes d’octubre es va celebrar la VI Setmana Bio per l’alimentació ecològica, que va comptar amb més de 250 activitats dedicades a aquesta indústria en expansió.

Comentaris

    Ona 29 de Desembre de 2018 19:21
    És tan absurd que faria riure. En temps dels nostres avis tot era ecològic, o sigui que ens alegrem del que era el més natural fa només uns anys, i que hem espatllat a base de llençar pesticides fungicides i altres verins a la terra per al benefici d’empreses que comercialitzen aquests productes perquè no saben què fer-ne de tanta contaminació com generem. I l’empaqueten, i la comercialitzen. Només cal no vessar verí sobre els camps. I ja és ecològic. Amb permís del Ministerio.., juáss

Nou comentari