MonPlaneta
Iniciades diverses operacions de cabal generador des de la presa de Darnius Boadella
L'embassament de Darnius Boadella alliberant aigua al riu
L’embassament de Darnius Boadella alliberant aigua al riu | Agència Catalana de l’Aigua

!--akiadsense-->

L’Agència Catalana de l’Aigua està duent a terme al llarg del dia d’avui diverses operacions de cabals generadors a la presa de Darnius Boadella, a l’Alt Empordà. Les actuacions han començat aquesta mitjanit i duraran 24 hores. L’embassament, que està al voltant del 92,5% de la seva capacitat, amb 56,5 hm3d’aigua, permet que es puguin dur a terme aquestes actuacions amb una clara finalitat mediambiental i que estan contemplades a la planificació hidrològica catalana. Es preveu que el cabal que s’alliberi des de la presa passi, de manera gradual, dels 1,5 m3/s a un cabal màxim de 27,5 m3/s, un fet que aportarà beneficis mediambientals com reperfilar la llera del riu, oxigenar l’aigua i alhora millorar la qualitat dels hàbitats de peixos. Després de mantenir aquest valor màxim durant unes hores, es retornarà paulatinament al seu cabal habitual.

El passat 18 de novembre, durant l’episodi de llevantada registrat a l’Empordà, la presa de Darnius Boadella va assumir elevats cabals d’aigua, provocant que s’alliberés un valor màxim proper als 25 m3/s. Tot i això, la major part del cabal de la riuada va ser retingut a l’embassament, el que va permetre minimitzar els danys que es van produir a la plana de la Muga. La diferència entre el que es va alliberar durant l’avinguda de fa un mes i el cabal generador actual, és que aquest compleix unes pautes establertes en el pla de gestió perquè el seu benefici ambiental sigui màxim.

La mesura es pren en un moment en què l’embassament garanteix les demandes d’abastament urbà i reg agrícola per a un any i les maniobres s’aprofitaran també per fer una sèrie de comprovacions tècniques als òrgans de desguàs de la presa per optimitzar la seva maniobrabilitat. Es recomana als municipis de Darnius, Boadella i les Escaules, Pont de Molins, Llers, Cabanes, Peralada, Vilanova de la Muga i Castelló d’Empúries que s’eviti els accessos a la llera del riu, guals, creuaments a nivell i punts baixos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa