MonPlaneta
Un grup d’adolescents troba una pila de monedes d’or enterrades fa 1.100 anys a Israel
  • CA

Uns adolescents que treballaven voluntàriament a una excavació arqueològica al centre d’Israel han descobert un gerro de ceràmica ple de monedes d’or de fa onze segles.

Aquest tresor, consistent en 425 monedes de 24 quirats i que suposen 845 grams d’or, és de l’època en què la zona formava part del califat abbàssida (750-1258) i, ja aleshores, devia ser una fortuna, de manera que com va acabar enterrat i per què el seu propietari no va anar mai a buscar-lo és un enigma que segurament mai no es podrà resoldre. El fet que el gerro estigués clavat amb un clau perquè no es mogués, però, sembla indicar que, en principi, la intenció era tornar a buscar-lo.

Les troballes com aquesta, és clar, són extraordinàriament rara, ja que tot i que sí que es troben monedes mai no se’n troben de tanta qualitat ni en quantitats tan grans. Entre el tresor no només s’hi han trobat dinars d’or sinó també petites peces tallades, que es feien servir com a canvi. Un d’ells sembla que era d’un sòlid d’or de l’emperador bizantí Teòfil, que va regnar entre 829-842. Un prova més que aquests dos imperis, que guerrejaven sovint, estaven en contacte constant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa