MonPlaneta
El Govern modifica el decret sobre la producció agroalimentària ecològica
  • CA
Fira Agroecològica a Terrassa | Ramon

El Govern ha donat llum verda a l’inici dels tràmits per poder tirar endavant la consulta pública prèvia a l’elaboració d’una norma que ha de permetre l’adaptació de la normativa vigent en matèria de producció agroalimentària ecològica a Catalunya. La normativa que estableix els detalls del funcionament del sistema de control de la producció agroalimentaria ecològica a Catalunya té gairebé vint anys d’existència. En aquest període de temps el sector ha canviat molt, passant d’un sistema de producció molt minoritari a un sistema cada cop més estès i diversificat. En la línia d’actualitzar el marc jurídic que estableix el sistema de control de la producció ecològica a Catalunya, l’any 2014 es van publicar per llei unes modificacions d’aquest sistema que ara cal desenvolupar.

Un dels objectius que cal assolir amb aquesta iniciativa és el de garantir la coherència entre la normativa catalana i la normativa europea actual de producció ecològica i millorar la coordinació entre l’autoritat de control i certificació dels operadors ecològics i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que és el responsable de supervisar-ne l’actuació i assegurar l’eficàcia i la imparcialitat d’aquest control. A més, la nova proposta també vol afavorir el coneixement dels consumidors dels productes agroalimentaris ecològics produïts i elaborats a Catalunya i aconseguir una participació i una representativitat més equilibrada de tots els col·lectius relacionats amb la producció ecològica.

Per assolir aquests objectius, s’haurà de derogar el Decret 180/2001, de 26 de juny, de regulació de la composició i les funcions del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica; establir un règim de comunicació prèvia per fer efectiva la inscripció dels operadors en el Registre d’operadors ecològics; crear un logotip propi per identificar els productes ecològics produïts i elaborats a Cataluny; atribuir noves funcions de supervisió al departament competent per verificar l’activitat del CCPAE, i crear una comissió interna que salvaguardi la imparcialitat de l’actuació del CCPAE i que estudiï i avaluï totes les activitats desenvolupades per aquest òrgan, i, si s’escau, emeti recomanacions al respecte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa