MonPlaneta
El govern espanyol prohibirà matricular cotxes dièsel, de gasolina i híbrids a partir de 2040
Els vehicles són una de les principals fonts de contaminació de les ciutats | Pixabay

El govern espanyol ha anunciat aquest dimarts que, a partir de l’any 2040, prohibirà matricular qualsevol turisme o furgoneta que emeti diòxid de carboni. Segons el document de treball de la Llei espanyola de Canvi Climàtic i Transició Energètica, la mesura afectarà els vehicles dièsel i de gasolina però també als híbrids i els que funcionen amb gas natural, que durant un temps van ser vistos com una alternativa als combustibles fòssils tradicionals. A partir de la data marcada per l’executiu de Pedro Sánchez, i si no hi ha modificacions des de l’aprovació de la llei i fins a aquell moment, els únics vehicles que podran circular per l’estat espanyol seran els que funcionin amb electricitat, hidrogen i altres fonts d’energia netes. A partir d’aquest primer document de treball, el govern espanyol vol obrir un procés amb la participació de les comunitats autònomes, els municipis, els partits i les indústries implicades per aconseguir aprovar el projecte de llei abans que s’acabi l’any, en un moviment que vol moure l’Estat cap al compliment de l’Acord de París i de les directrius europees.

Els vehicles híbrids, com aquest adquirit recentment per la Diputació de Tarragona, també desapareixeran de les carreteres | Diputació de Tarragona

En aquest sentit, la prohibició anunciada per l’executiu espanyol és una conseqüència de la necessitat d’aconseguir que, l’any 2050, no quedi cap turisme ni furgoneta a l’Estat que emeti diòxid de carboni, per tal de complir la seva part del compromís de frenar el canvi climàtic i impedir que l’escalfament global superi els 2ºC respecte la mitjana preindustrial. Com a part d’aquest acord, a la segona meitat del segle XXI les emissions provinents d’aquests tipus de vehicles haurien d’haver desaparegut per complet. La reducció, però, haurà de ser progressiva, i és per això que el document de treball també proposa diverses mesures més immediates per afavorir la transició cap a una mobilitat més sostenible. D’una banda, el govern vol obligar les estacions de servei a instal·lar punts de recàrrega per a vehicles elèctrics; de l’altra, els municipis de més de 50.000 habitants hauran de crear zones de baixes emissions semblants a la que s’ha projectat, per exemple, a Barcelona. La futura llei, a més, també vol aconseguir que l’electricitat que alimenti no només aquests vehicles sinó tot l’Estat arribi, com a mínim, a provenir en un 70% de fonts renovables, repte que requeriria la instal·lació d’uns 3.000MW de potència cada any, un objectiu enormement ambiciós i que requeriria una inversió molt gran.

Les fotolineres, com aquesta instal·lada per l’AMB a Sant Feliu de Llobregat, són un element molt important en el pla de transició energètica | Àrea Metropolitana de Barcelona

Els efectes més immediats d’aquesta llei, però, en cas que s’aprovi, serà la fi de les noves operacions de recerca i explotació d’hidrocarburs a l’Estat i la prohibició immediata del fracking. Les autoritzacions que estiguin en vigor, d’altra banda, no tindran validesa a partir de l’any 2040.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: julio serra a novembre 13, 2018 | 15:32
  julio serra novembre 13, 2018 | 15:32
  deu meu quins analfabets aquests criminals del psoe.gal pur nazional.socialisme espanyol. 2040 sanchez el nou hitler del felipe 6
 2. Icona del comentari de: Daisy a novembre 13, 2018 | 16:06
  Daisy novembre 13, 2018 | 16:06
  El troncomòbil dels Pica-pedra ja anava sense benzina ni gasoil. Molt bé Sànchez! Després de fer pagar els bancs (no rieu molt) els cotxes era obligat!
 3. Icona del comentari de: lomik a novembre 13, 2018 | 18:18
  lomik novembre 13, 2018 | 18:18
  És a dir, quan tots els que avui se'n beneficien ja siguin al clot...
 4. Icona del comentari de: VEig que torneu a caure en l'error de posar la mateixa foto a novembre 13, 2018 | 19:43
  VEig que torneu a caure en l'error de posar la mateixa foto novembre 13, 2018 | 19:43
  Aquesta foto és d'un cotxe americà cremant pneumàtic, el que es diu fer un bournout. Perquè la poseu?
 5. Icona del comentari de: Fat Boy a novembre 13, 2018 | 20:01
  Fat Boy novembre 13, 2018 | 20:01
  O sigui, que podran traslladar la momia del Franco sense produir dioxid de carboni.
 6. Icona del comentari de: Yolanda a novembre 15, 2018 | 08:06
  Yolanda novembre 15, 2018 | 08:06
  Jo no tinc cotxe. La meva pregunta és la següent : I amb els avions ,que diuen que són els que contaminen més, que passa? .....res de res oi??

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa