MonPlaneta
Els experts reclamen endurir les mesures per restringir el trànsit a Barcelona
Circulació densa als carrers de Barcelona | UB

L’Agència Europea de Medi Ambient confirma que una de cada quatre ciutats supera els límits legals de contaminació per diòxid de nitrogen. Londres, Stuttgart, Munic, París i Marsella són les cinc ciutats europees més contaminades. Madrid i Barcelona encapçalen la classificació a l’Estat espanyol.

Precisament a Barcelona, on des d’aquest divendres s’ha activat la prohibició de la circulació de vehicles més antics i contaminants, els experts consideren que es tracta d’una iniciativa interessant per a afrontar els pics de contaminació, però coincideixen que cal anar més enllà. “Hem de buscar mesures que lluitin estructuralment contra la contaminació atmosfèrica”, assenyala l’investigador Hug March Corbella del grup Urban Transformation and Global Change Laboratory (TURBA) de la UOC.

Les administracions amb competències a l’àrea metropolitana de Barcelona s’han marcat com a objectiu reduir un 30% la contaminació atmosfèrica vinculada al trànsit en els pròxims 15 anys i un 10% en els primers cinc anys. La mesura afecta un 7% dels turismes (106.018) i un 16% de les furgonetes (22.049) de Catalunya, que no podran circular per Barcelona i quaranta municipis més de l’àrea metropolitana a partir de l’1 de gener de 2019.

Des de començaments d’aquest mes de desembre, ja no ho podran fer els dies amb més concentració de pol·lució. Els vehicles afectats són els més contaminants: cotxes matriculats abans del gener del 1997 i furgonetes abans de l’octubre del 1994. Aquesta és la mesura del Pla de millora de la qualitat de l’aire de l’Ajuntament de Barcelona que impacta més directament en el dia a dia dels ciutadans.

En aquest pla hi ha altres iniciatives, com les superilles o el reforç del transport públic, però els experts apunten que, sense mesures radicals, serà molt difícil revertir la situació. També des del grup TURBA, la investigadora Laura Calvet Mir aposta per replantejar no només la mobilitat: “Cal valorar mesures com la relocalització de llocs de treball i l’augment del teletreball per a reduir el nombre de desplaçaments, i, sobretot, la potenciació del transport públic”.

Pel que fa a la mesura impulsada a l’àrea metropolitana de Barcelona, March afegeix que un dels avantatges és que “és una mesura barata per a l’Administració”. L’investigador apunta que, d’altra banda, cal acompanyar la iniciativa amb mesures adreçades a reduir permanentment el nombre de persones que usen el vehicle privat per a moure’s sense que això penalitzi les capes amb menys poder adquisitiu. En aquest sentit, una mesura interessant endegada a escala metropolitana és oferir tres anys de transport gratuït als ciutadans que donin de baixa un vehicle contaminant.

“Cordon pricing”

Albert Solé-Ribalta, investigador d’un dels grups de recerca, és expert en polítiques de reducció de la congestió i defensa el cordon pricing, que promouen ciutats com Londres, i que consisteix a aplicar una taxa per a accedir a un punt concret de la ciutat. Solé-Ribalta ha publicat un estudi –Decongestion of urban areas with hotspot pricing- amb altres investigadors sobre l’efecte del cordon pricing a Madrid i Milà: “L’objectiu és limitar les grans aglomeracions de vehicles mitjançant microtaxes. Amb mesures com aquesta veiem que es redueix la contaminació i també fem que el trànsit sigui més fluid”.

Segons l’estudi, les polítiques basades en taxes obtenen resultats acceptables en la reducció de la contaminació i, també, de la congestió de trànsit. Solé-Ribalta insisteix que podria ser una bona alternativa per a ciutats com Madrid i Barcelona, a les quals el govern europeu pressiona perquè apliquin un impost urbà per a reduir la contaminació. Tot i això, cal valorar els problemes socials en termes d’equitat que pot generar.

L’investigador afegeix que les mesures basades en incentius, similars a les que s’aplicaran a Barcelona, són bastant més acceptades socialment, tot i que és molt complex detectar quins poden ser els incentius individuals per cooperar-hi. Per això, “les mesures coercitives acostumen a donar més bons resultats. La filosofia general de la població és la maximització del benefici propi. En aquest cas, agafar el cotxe sí o sí, independentment del benefici, o perjudici, col·lectiu”.

Més d’un milió de vehicles -concretament 1.079.523- circulen en un dia feiner per la capital catalana. El repte de reduir el trànsit rodat és difícil, però la situació, tal com demostren els estudis de l’Agència de Salut Pública, és límit: afectacions sobre la salut dels infants, augment del nombre d’infarts els dies amb més contaminació o, directament, l’atribució de 659 morts prematures l’any. Si es corregís la situació, l’esperança de vida augmentaria en 47 dies.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: miquel a desembre 03, 2017 | 16:43
  miquel desembre 03, 2017 | 16:43
  Perfecte!!. Cada vegada hi deu haver més gent a cobrar per forçar a que el poble, que no te un euro, s'embargui per a comprtar cotxes nous. Molt bonic.
 2. Icona del comentari de: JanRoc a desembre 04, 2017 | 12:05
  JanRoc desembre 04, 2017 | 12:05
  No m'extranya, cada vegada es dificulta més i més el trànsit de tot tipus de vehícle, sigui elèctric, hibrid o a combustió, voreres sobredimensionades on no passa ningú (ni els turistes), carrils bicis que no porten enlloc (Mireu C/Esteve Terrades), trajectes interminables (proveu d'anar a la Zona Glòries, desde fora BCN), obres inútils de la Colau per justificar que fot algo.
 3. Icona del comentari de: Ramon a desembre 04, 2017 | 12:36
  Ramon desembre 04, 2017 | 12:36
  D'aacord amb mesures restrictives però on són les ajudes per poder canviar l'automòbil? O és que només ho poden fer els pijos progres? Solucions per tothom... no salament per uns quants.... que mil euristes ho som la majoria. Salut!
 4. Icona del comentari de: Josep a desembre 04, 2017 | 15:13
  Josep desembre 04, 2017 | 15:13
  Aquest espectacle que hagin d.agafar la RENFE per anar a Treballar .Primer vull uns transports públics de qualitat i després parlen de restriccions .Amb metro +RENFE + bussi tot va bé 1.30 minuts amb moto 45 m no cal dir res més
 5. Icona del comentari de: 2CV a desembre 04, 2017 | 18:10
  2CV desembre 04, 2017 | 18:10
  Em costa d'entendre que tots els cotxes anteriors a una data contaminin molt, i que tots els posteriors poc. Això sense tenir en compte la freqüència d'ús, cilindrada, mecànica.... Contamina més un híbrid d'enguany d'ús diari, que un clàssic d'ús ocasional. Això no s'aguanta per enlloc. Proposo cupons de kilometratge en funció del vehicle/s de l'usuari.
 6. Icona del comentari de: Joan Horta a desembre 04, 2017 | 20:20
  Joan Horta desembre 04, 2017 | 20:20
  Construir una bateria per un cotxe elèctric, contamina 1000 vegades més que un cotxe anterior a 1997. Què prohibim...Frau Colau... el teu cotxe o el meu?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa