MonPlaneta
Un estudi analitza l’organització de la vida a nivell planetari
Gràfic representant la biosfera, els ecosistemes i la bioquímica orgànica com a elements relacionats entre ells
Gràfic representant la biosfera, els ecosistemes i la bioquímica orgànica com a elements relacionats entre ells | Hyunju Kim

!--akiadsense-->

La manera com entenem generalment la vida al nostre planeta sol tenir a veure amb exemples de tots els organismes que hi viuen, dels bacteris fins als animals. L’astrobiologia, en canvi, té una aproximació diferent, ja que no tenen en compte només les espècies de manera individual sinó també els ecosistemes on viuen i la biosfera sencera, és a dir, les interaccions entre tots els elements que tenen un paper en el desenvolupament de la vida d’un planeta. En aquest camp de la ciència hi ha un interès creixent, de cara a la possibilitat de descobrir vida fora de la Terra, a descobrir si aquesta és un resultat de la història evolutiva del planeta o si, en canvi, té uns principis generals que l’organitzen arreu on hagin aparegut.

Bacteris | Wikimedia Commons
Bacteris | Wikimedia Commons

!--akiadsense-->

Trobar aquests principis generals a la vida terrestre podria significar que són aplicables a totes les formes de vida, fins i tot les que hi pugui haver a altres planetes. Si hi ha una biologia extensible a tot l’Univers, es podrien obrir molts camps d’investigació, com el disseny de vida artificial, la resolució al misteri de l’origen de la vida a la Terra o fins i tot, la predicció d’algunes de les característiques que haurien de tenir forçosament les formes de vida alienígenes que poguem arribar a trobar.

Mentre els estudis fets fins ara es fixaven en els organismes individuals o els ecosistemes, un equip de la Universitat Estatal d’Arizona, als Estats Units, han volgut mirar més enllà de les diverses jerarquies d’estudi de la vida i estudiar la jerarquia en sí, tota la biosfera terrestre. El seu treball, publicat a la revista ‘Science Advances’, fan una passa per entendre els principis generals que regeixen la biologia estudiant com els sistemes vius s’organitzen a tots els nivells. Així, els resultats de l’estudi indiquen que la bioquímica, tant a nivells d’organismes com d’ecosistemes, segueix els mateixos principis rectors, demostrant que hi ha una lògica, si més no a nivell planetari, que marca la seva organització.

Ratpenat | Wikipedia

!--akiadsense-->

Per investigar aquests principis bàsics de la vida, els científics van elaborar una xarxa bioquímica fent servir una base de dades que comprenia més de 28.000 genomes i 8.500 reaccions bioquímiques conegudes. En fer-ho, van veure una sèrie de patrons que es repeteixen a totes les formes de vida i una estructura de relacions que és compartida a través de tota la jerarquia, dels individus fins a la biosfera. Així, anant més enllà dels grans dominis o regnes coneguts de la vida a la Terra i mirant-ho d’una manera més general, i després de processar una quantitat enorme de dades, han fet una passa molt important per entendre com funciona la vida com a procés planetari i identificar-ne algunes característiques bàsiques que poden ser molt útils a l’hora de buscar vida en altres indrets de l’Univers.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa