MonPlaneta
Descobreixen com va sobreviure la vida a la Terra a la pitjor glaciació de la història
  • CA
Imatge de l’aspecte que devia tenir la Terra fa 700 milions d’anys | NASA

Un equip de científics de la Universitat McGill de Montreal (Québec) han trobat la primera prova directa de la manera com la vida a la Terra va aconseguir sobreviure a la pitjor glaciació de la història del nostre planeta, que va tenir lloc fa 700 milions d’anys. En aquell moment, anomenat l’era de la Terra-Bola de Neu, la congelació dels oceans va fer que perdessin tot el seu oxigen, matant els organismes que hi vivien. Els únics que van aconseguir perdurar ho van fer gràcies a l’aigua del desgel, que formava petits bassals i on alguns éssers vius van resistir.

Aquest descobriment, publicat a la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, ha aconseguit respondre una pregunta que feia molt de temps que desconcertava els científics. Els investigadors van analitzar roques riques en ferro d’antics dipòsits glacials a Austràlia, Namíbia i Califòrnia per tal de conèixer quines eren les condicions ambientals durant aquella època remota, especialment les concentracions d’oxigen als oceans, per entendre com devia haver afectat la congelació del mar als éssers vius de la Terra, que el tenien tots per hàbitat. Així va ser com van arribar a la conclusió que, si bé els oceans es van congelar fins a tanta profunditat que es van convertir en inhabitables, les àrees de la superfície on el gel es fonia una mica podien alliberar l’oxigen que contenien i enriquir els petits bassals que formaven, els darrers oasis de vida en una Terra glaçada.

Que aquesta glaciació extrema tingués lloc abans que els organismes de la Terra es tornessin més complexos, en un moment en què els organismes més grans eren semblants a les esponges actuals, indica que hi podria haver una connexió entre aquell cataclisme i l’evolució dels animals, ja que l’aïllament i les condicions duríssimes del nostre planeta podrien haver impulsat la diversificació de les formes de vida. Tot i això, encara queda un gran dubte sobre aquells temps: si bé ara ja sabem com aconseguien respirar els éssers vius, encara no sabem com podien alimentar-se, una pregunta que s’intentarà respondre en investigacions futures.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa