MonPlaneta
Descobreixen la raó per la qual a algunes persones no els agraden els vegetals: és a l’ADN
| Cedida

!--akiadsense-->

L’aversió que senten algunes persones cap als vegetals, malgrat que sovint els diuen que és cosa de costums, podria tenir una explicació científica relacionada directament amb el seu ADN, segons afirma un equip de científics nord-americans. Segons explica la cadena britànica BBC, la doctora Jennifer Smith, de l’Escola de Medicina de la Universitat de Kentucky, va explicar la troballa als seus col·legues durant una trobada de l’Associació Americana del Cor. Heretar dues còpies d’una variant d’un gen concret, afirmen els investigadors, fa que alguns aliments tinguin un sabor pràcticament insuportable. Tot i que la investigació s’ha centrat en les verdures, pels efectes que té en la dieta -i per tant en la salut- d’algunes persones, aquests gens també poden fer trobar desagradables la cervesa, el cafè o la xocolata.

Des del punt de vista de l’evolució, la sensibilitat als sabors amargants pot suposar un avantatge, ja que protegeix les persones de consumir aliments que podrien ser verinosos. Actualment, però, podria ser la raó per la qual hi ha persones que troben molt difícil dur una dieta sana, amb prou vegetals entre els seus aliments. L’ADN de tots els humans conté dues còpies -una del pare i una de la mare- d’un gen associat al gust que s’anomena TAS2R38, que conté les instruccions d’una proteïna als receptors del gust de les nostres llengües, concretament la que ens permet notar l’amargor. Si les dues còpies que s’hereten són d’una variant d’aquest gen batejada com a AVI, el sabor amargant d’alguns productes químics no es percep. Si s’hereten dues còpies d’una altra variant, en canvi, la coneguda com a PAV, es perceben com a extraordinàriament amargants.

Cadena d'ADN
Cadena d’ADN | Pixabay

!--akiadsense-->

Després d’estudiar l’ADN de cent setanta-cinc persones, els investigadors van adonar-se, a més, que les que tenien dues còpies del gen PAV menjaven molt pocs vegetals, especialment que són verds i amb fulles i que, precisament, són bons per al cor. Això podria fer que els nutricionistes es plantegessin alternatives a aquests productes o, si més no, que tinguin en compte aquesta particularitat i la dificultat que suposar per a alguns dur una alimentació saludable. En aquest sentit, els mateixos responsables d’aquest estudi afirmen que volen explorar la possibilitat de fer servir espècies per amagar el sabor amargant dels vegetals i fer que aquestes persones, que duen a l’ADN l’aversió als vegetals, no vegin com la seva salut se’n ressent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa