MonPlaneta
Un codi de colors informarà els consumidors del valor nutricional d’aliments i begudes
Lineal de supermercat
Lineal de supermercat | Pixabay

!--akiadsense-->

D’aquí ben poc, les botigues i els supermercats de l’estat espanyol tindran un nou sistema d’etiquetat per a aliments i begudes. Un codi de colors, del vermell al verd, ajudarà els consumidors a conèixer quina és la seva qualitat nutricional de manera fàcil i ràpida. El sistema, importat de França, on ja ha estat implantat, s’anomena Nutri-score i, tot i que el seu ús serà obligatori a partir de l’any vinent, la indústria alimentària ja està començant a adoptar-lo per avançar-se a la seva implantació ferma.

Així, en endavant, una etiqueta de color a la part frontal dels envasos dels aliments i begudes mostrarà -amb els colors verd fosc, verd clar, groc, taronja i vermell- el resultat d’una avaluació sobre el seu valor nutricional que tindrà en compte el seu contingut en sucres, greixos saturats, sal, calories, fibra i proteïnes, entre d’altres. El resultat, però, serà un sol color per al conjunt que n’avaluarà la qualitat nutricional total a través d’un algorisme.

Etiqueta Nutri-score
Etiqueta Nutri-score | Wikimedia Commons

!--akiadsense-->

Amb l’adopció d’aquest sistema, que Bèlgica i Portugal també implantaran ben aviat, el ministeri espanyol de Sanitat mirarà d’influïr els consumidors perquè comprin aliments més saludables i facilitaran la comprensió d’un etiquetat que consideren que, de vegades, costa d’entendre. En aquest sentit, cal recordar que l’obesitat i el sobrepès a l’Estat s’han multiplicat per tres durant els darrers 40 anys i que, a més, afecta especialment els nens i les famílies amb les rendes més baixes i menys nivell educatiu, per la qual cosa consideren una bona mesura facilitar que, amb un sol cop d’ull, tothom pugui saber si un aliment o una beguda és més o menys saludable.

Tant els col·legis de dietistes i nutricionistes espanyols com el català estan a favor de l’adopció d’aquesta mesura per la seva eficàcia i facilitat de comprensió, que suposen un gran ajut per als consumidors. L’Organització de Consumidors i Usuaris, en canvi, haurien preferit que el semàfor no fos genèric sinó que contingués una valoració separada de cadascun dels components dels productes perquè cadascú, segons el seu estat de salut, pogués triar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa