MonPlaneta
El blat europeu no està preparat per al canvi climàtic
Camp de blat
Camp de blat | Pixabay

!--akiadsense-->

El canvi climàtic no consisteix només a un augment de les temperatures sinó que farà augmentar la variabilitat i la intensitat dels fenòmens meteorològics més extrems. Aquesta imprevisibilitat, com és evident, pot posar en perill la seguretat alimentària a tot el món si no es fan grans esforços per garantir que els principals cultius del món, com ara l’arrós o blat, siguin resilients i puguin patir aquests esdeveniments intensos sense que es produeixin pèrdues catastròfiques a les collites.

Un grup d’investigadors de la Universitat d’Aarhus, a Dinamarca, han estat estudiant les varietats de blat que es cultiven a Europa i han arribat a la conclusió, exposada a la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, que els programes de cultiu i de selecció de varietats i llavors actuals no són els adeqüats per donar garanties de resiliència als efectes, presents però especialment futurs, del canvi climàtic. Basant-se en les seves observacions de les collites de blat de nou països europeus, en van valorar la resposta climàtica i van identificar la relació entre la variabilitat de les collites i la resiliència del blat cultivat. Els resultats van ser preocupantment semblants pel que fa a la resposta de totes les varietats als diversos esdeveniments meteorològics, especialment a Europa central i septentrional però també a alguns països del sud del continent. Així doncs, la conclusió va ser que hi ha una falta de resiliència notable en el blat cultivat a Europa, especialment en la resposta en cas de pluges abundants.

Camp de blat al Montseny
Camp de blat al Montseny | ElMonMeteo

!--akiadsense-->

Els resultats de l’estudi assenyalen que els programes de selecció de cultius i de varietats que es duen a terme actualment no preparen prou l’agricultura per a les incerteses climàtiques i per a la possibilitat d’increments en la seva variabilitat, més aviat al contrari: els científics afirmen que la diversitat adaptativa del blat als fenòmens climatològics s’ha reduit durant els darrers quinze anys. Un dels efectes més greus que pot tenir aquesta tendència a la uniformitat és que les collites, a causa de les variacions en el clima, no només podrien reduïr-se sinó que podrien canviar molt d’un any a l’altre. Això podria crear situacions d’inseguretat molt perilloses, augmentant l’especulació i la volatilitat dels preus, posant en risc la capacitat d’alimentar-se de les persones més pobres i fent més probable la inestabilitat política i els moviments migratoris provocats per la poca disponibilitat d’aliments.

El blat, actualment, és un dels cultius alimentaris més importants d’Europa i la font més gran de proteïna vegetal del món. Per tant, assegurar la seva disponibilitat i la seva resiliència al canvi climàtic és una necessitat ineludible. Els responsables d’aquesta indústria, doncs, han de tenir en compte com la pluja, la sequera, la calor o el fred en moments vulnerables del creixement del blat poden afectar enormement les seves collites, assecant-les prematurament o encara pitjor, afavorint el desenvolupament de malalties. La tendència actual és anar seleccionant el blat per a les condicions més habituals en el futur, però això desprotegeix davant d’uns esdeveniments anòmals que cada cop seran més habituals.

La capacitat d’un cultiu de mantenir la producció malgrat la variabilitat climàtica és limitada, però tenir diverses varietats amb respostes diferents podria ser una solució en el camí cap a la resiliència al canvi climàtic i el manteniment de la seguretat alimentària. Això, però, requereix un esforç a tots els nivells per a donar una resposta més potent a nivell de programes de cultiu, incentius, regulació… treball conjunt per a solucionar un problema que, en un futur no gaire llunyà, podria afectar-nos molt greument a tots.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Eduard a gener 02, 2019 | 14:41
    Eduard gener 02, 2019 | 14:41
    Això significa que els "pyisans" francesos rebran mes diners de la Comunitat Europea

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa