MonPlaneta
Un adolescent es queda cec després d’anys d’alimentar-se amb menjar escombraria

Després d’haver-se alimentat essencialment de menjar escombraria d’ençà que anava a Primària, un adolescent de Bristol (Anglaterra) s’ha quedat pràcticament cec i ha perdut part de la seva oïda, segons explica un informe mèdic publicat a la revista ‘Annals of Internal Medicine’ i de què s’han fet ressò diversos mitjans del Regne Unit.

Segons sembla, els problemes van “començar” quan el noi tenia catorze anys i es va queixar al seu metge de capçalera que se sentia molt cansat. L’informe afirma que en aquell moment, tot i la seva mala alimentació, semblava sa i no prenia cap tipus de medicament, i que el metge li va receptar injeccions de vitamina B12 i un canvi de dieta per resoldre el seu problema.

Aproximadament un any després, el pacient va començar a perdre oïda i va ser derivat a l’otorinolaringòleg, i poc després d’això va informar que també tenia problemes de visió. Durant els dos anys següents aquesta va anar empitjorant fins que, als disset, la seva capacitat visual havia disminuït tant -un 90%- que va ser considerat legalment cec.

L’explicació primària d’aquesta pèrdua de visió tan accelerada era, segons l’informe publicat, un problema amb el nervi òptic, però va caldre investigar una mica més per veure quina era la causa de fons. Un cop descartat un ús abusiu d’alcohol, tabac o altres drogues, els metges van fixar-se en els hàbits alimentaris de l’adolescent, que va explicar-los que feia anys que s’alimentava bàsicament de patates fregides, xips, pa blanc i aliments processats com ara pernil dolç i salsitxes.

Dur una alimentació poc equilibrada, especialment si hi ha deficiències nutricionals severes, pot produir un munt de problemes de salut, inclosos de vista i d’oïda. Tot i això, com recull el mateix informe, la immensa majoria d’aquests casos es produeixen per maltnutrició i en països en vies de desenvolupament, mentre que un cas com el del noi de Bristol, causat simplement per la seva dieta tot i tenir a la seva disposició tot el menjar necessari per dur una alimentació sana, són extraordinàriament rars. Les manques de nutrients que es van detectar en aquest pacient -vitamines, minerals, coure- són, segons els metges, la causa més probable de la seva ceguesa i la seva pèrdua parcial d’oïda.

Tot i que se li van donar suplements nutricionals de manera immediata per compensar aquestes mancances, la seva vista només va deixar d’empitjorar, sense recuperar-se. Els autors de l’informe recorden que els danys al nervi òptic a causa de la malnutrició poden ser reversibles però que, si no es prenen mesures fins que és massa tard, poden ser permanents, com en el cas d’aquest adolescent que, a més, ha estat derivat als serveis de salut mental després que la seva dieta hagi estat considerada un transtorn de l’alimentació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa