MonPlaneta
VÍDEO | El naixement d’una estrella
  • CA

Un equip d’investigadors de les universitats nord-americanes Northwestern i de Texas (Austin) han creat un model realista i a tot color que simula el naixement de les estrelles. Aquest sistema, anomenat STARFORGE, permet reproduir el núvol de gas que serveix de caldo de cultiu estel·lar i veure com evoluciona i les dinàmiques que tenen lloc al seu interior. Aquest model, a més, també inclou l’altra activitat de les estrelles, com ara la radiació que emeten, el vent o els efectes que tenen les supernoves properes durant el seu naixement. Aquest programa, que ha estat presentat en un article a la revista ‘Notices of the Royal Astronomical Society’, té l’avantatge de ser alhora molt útil per als astrofísics i un generador d’imatges d’una gran bellesa.

De fet, en la seva raó de ser principal, ja ha ajudat a entendre com les emissions de gas que tenen lloc durant la formació de les estrelles ajuden a determinar-ne la massa. Si la simulació es fa sense tenir en compte aquest factor, les estrelles es fan molt més grans i arriben a ser 10 cops més grans que el nostre sol, mentre que, quan s’afegeixen, s’acaben formant estels molt més realistes i que són, aproximadament, de la meitat de la massa del nostre astre més proper, ja que interrompen el flux de gas que les alimenta i les fa créixer. Tot i que se sospitava que això funcionava d’aquesta manera, STARFORGE ho ha aconseguit demostrar, si més no amb els coneixements que tenim actualment, en un salt qualitatiu enorme a l’hora de comprovar algunes teories sobre la formació estel·lar.

Fer funcionar aquestes simulacions, és clar, no és fàcil, i calen els superordinadors més potents del món. En aquesta simulació, un núvol de gas de milions de cops la massa del nostre sol sura enmig d’una galàxia i va evolucionant, formant estructures que s’acaben trencant i formant estrelles individuals, que ejecten grans quantitats de gas que s’escampa pel núvol. Un cop tot el gas s’ha fet servir, ja no es formen més estrelles, com a mínim fins que, en morir aquesta generació, es torni a alliberar prou material com per formar-ne d’altres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa