MonPlaneta
Creen un ‘xef digital’ que cuina amb làsers i impressió 3D
  • CA

La Universitat de Columbia, als Estats Units, va presentar fa poc, en un article a la revista ‘Science of Food’, un robot de cuina que va més enllà que qualsevol cosa que s’hagi vist fins ara. Es tracta d’un ‘xef digital’ preparat per cuinar en qualsevol moment, donant la forma, la textura i el sabor desitjat només polsant un botó… i fent servir làsers i tecnologia d’impressió 3D en comptes de les formes de cuina tradicionals.

L’equip de Menjar Digital de la universitat, supervisat pel professor Hod Lipson, duu desenvolupant menjars impresos en 3D des del 2007, i la seva tasca ha anat creixent i millorant a mesura que els coneixements i la tecnologia disponibles ho permetien. El menjar, és clar, és essencial, i l’aportació nutricional, a més del sabor i la textura, són molt importants. És per això que l’equip es va plantejar la possibilitat de controlar la cocció fent servir làsers, i van experimentar amb diversos tipus de llum, com ara la blava i la infraroja, per veure com es cuinava la carn de pollastre.

Els enginyers van introduir al programa del robot de cuina tota una sèrie de paràmetres com la profunditat de la cocció, el desenvolupament del color de la carn, la retenció d’aigua, les diferències de sabor… per veure com es diferenciava la cuina làser de la tradicional. Així va ser com van observar que la carn cuinada amb làser s’encongeix un 50% menys, reté el doble d’aigua i té un gust semblant a la cuinada per mitjans tradicionals. De fet, les dues persones que van tastar el menjar a cegues van preferir el que estava cuinat amb làser, cosa que mostra el seu potencial culinari. Tot i això, i que la tecnologia emprada és relativament barata, la seva comercialització pot trigar molt de temps per falta d’interès i, també, perquè caldria un programari que permetés a qualsevol usuari dissenyar el menjar al seu gust, el que anomenen un “Photoshop del menjar”. Tot i que sigui poc més que una curiositat, però, val la pena de veure en acció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa