MonPlaneta
Creen un vidre extraordinàriament resistent, inspirat en les petxines
  • CA

Un equip d’investigadors ha anunciat, a través d’un article a la revista ‘Science’, el desenvolupament d’un vidre extraordinàriament dur i resistent, inspirat en la capa interior de les closques dels mol·luscos. En comptes de trencar-se amb els impactes, com passa habitualment amb el vidre, aquest nou material té la resiliència del plàstic i podria servir, per exemple, per millorar les pantalles dels telèfons mòbils.

Fins ara, les tècniques per fer més resistent el vidre han estat molt costoses i, un cop la superfície ha patit danys, ja no serveixen per a res. La duresa, la resistència i la transparència, a més, eren elements interrelacionats, i un augment d’una produïa un descens de les altres. Aquest nou material, però, no només és tres cops més resistent que un vidre normal sinó que resisteix les fractures cinc vegades més.

Nacre | Wikimedia Commons
Nacre | Wikimedia Commons

La inspiració per fer aquest material, compost de vidre i acrílic, ha estat el nacre, que és molt rígid i alhora té una gran durabilitat. Està format de parts dures d’un material semblant al guix combinat amb capes de proteïnes toves que són altament elàstiques, aconseguint sorprenentment, que sigui 3.000 cops més dur que els materials que el formen. Els investigadors van fer servir aquesta arquitectura interna i van mirar de replicar-la amb capes de vidre i acrílic, aconseguint un resultat excepcional i que, a més, resulta fàcil i barat de produir.

Un cop van aconseguir això, van voler anar més enllà i fer-lo transparent, i ara treballen en incorporar-hi tecnologies intel·ligents com ara la capacitat de canviar les seves propietats mecàniques, el seu color i la seva conductivitat. Tot plegat, un invent, el vidre flexible, present a una història popularitzada per l’escriptor romà Plini, que explicava que un inventor, que havia dut a l’emperador Tiberi un recipient amb aquestes mateixes característiques, havia estat executat pel mateix mandatari davant del daltabaix econòmic que podia causar un material tan valuós.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa