MonPlaneta
La transmissió d’electricitat per l’aire pot convertir edificis sencers en zones de càrrega sense fils
  • CA

La col·laboració entre investigadors de la Universitat de Michigan (Estats Units) i la Universitat de Tòquio (Japó) ha obtingut uns resultats que podrien ser revolucionaris. En un estudi publicat a ‘Nature Electronics’, l’equip explica que ha desenvolupat un sistema per enviar electricitat de manera segura a través de l’aire, cosa que podria permetre convertir edificis sencers en zones de càrrega sense fils. A més dels ordinadors o els mòbils, aquesta tecnologia podria obrir un gran camp per a la robòtica domèstica, la producció de béns i la medicina.

El sistema pot enviar fins a 50 watts fent servir camps magnètics, i els seus desenvolupadors estan mirant de miniaturitzar-lo perquè es pugui tenir, per exemple, una caixa d’eines que carregui les que tingui a dins. Si tot plegat funcionés, seria una nova revolució perquè permetria oblidar-nos, com qui diu, dels cables. La tecnologia s’ha provat en una sala d’alumini d’uns 30 metres quadrats, i s’ha aconseguit alimentar làmpades, ventiladors i telèfons mòbils que obtenien l’electricitat de qualsevol indret de la habitació independentment dels objectes o la gent que hi hagués.

El secret és una superfície conductiva a les parets de la sala i un pol conductiu que genera camps magnètics, que són capturats per una bobina que es pot integrar en aparells electrònics. Aquest sistema es podria fer molt més gran, proveïnt d’electricitat fàbriques o magatzems sense, afirmen, suposar cap perill per a la salut, ja que es complirien totes les regulacions sobre exposició a camps magnètics. Això, és clar, seria més fàcil d’instal·lar durant la construcció d’edificis nous que fer reformes, però tot és possible, existint la possibilitat de pintar la superfície conductiva a les parets, per exemple.

La clau de la seguretat d’aquests sistema és que es crea un camp magnètic sense crear camps elèctrics nocius, que poden escalfar els teixits vius, gràcies a uns capacitadors que capturen els camps elèctrics. Tot i això, els seus desenvolupadors creuen que la seva implementació comercial o a les llars no començarà fins d’aquí anys, per bé que continuen treballant justament en aquest sentit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa