MonPlaneta
Presenten iAge, una eina que calcula l’edat biològica del cos
  • CA

Un equip d’investigadors, encapçalat per dos científics de la Universitat de Stanford, als Estats Units, han presentat iAge, una eina que pot ajudar els metges a millorar la salut dels seus pacients calculant-ne l’edat biològica. Fent servir la inflamació crònica, pot predir quan hi ha risc de desenvolupar malalties relacionades amb l’envelliment, com ara cardiovasculars o neurodegeneratives, i prendre mesures abans no aparegui cap símptoma. Això pot ajudar, especialment, les persones l’edat biològica de les quals és més gran que la cronològica i, per tant, podrien tenir aquestes malalties abans del que es podria esperar.

A mesura que envellim, el cos experimenta inflamacions cròniques i sistèmiques perquè les seves cèl·lules cada cop estan més malmeses i emeten molècules que causen imflamació. Això és, bàsicament, el que causa el desgast dels teixits i els òrgans, i mentre algunes persones tenen un sistema immunològic que pot neutralitzar parcialment aquesta inflamació, altres, els qui no, envelleixen més ràpidament. En un article a la revista ‘Nature Aging’, els investigadors expliquen que iAge és una de les primeres eines que fa servir la inflamació per mesurar l’estat de salut, a diferència d’altres rellotges d’edat biològica que fan servir marcadors epigenètics. Com que la inflamació, a diferència de l’ADN, és tractable, iAge pot ajudar els metges a determinar quin tractament cal seguir abans i tot que hi hagi un problema visible i, per tant, podria allargar els anys que els pacients viuen amb una bona qualitat de vida.

Per desenvolupar aquesta eina, l’equip va analitzar mostres de sang de més de 1.000 persones d’entre 8 i 96 anys i va fer servir els resultats i la informació disponible sobre ells per identificar, mitjançant un programa informàtic, les proteïnes que indicaven més clarament la inflamació sistèmica, concretament la citocina, relacionada amb el sistema immunològic i que s’ha associat amb algunes malalties cardiovasculars. Després, van provar iAge amb 19 persones que havien viscut com a mínim fins als 99 anys i van calcular-ne l’edat biològica. De mitjana, els resultats indicaven que eren 40 anys més joves que la seva edat cronològica, confirmant que un sistema immunològic més sa és clau per allargar la vida.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa