MonPlaneta
Un nou material pot servir per a cascs i proteccions lleugeres i resistents
  • CA

Un equip de la Universitat Johns Hopkins, als Estats Units, ha anunciat la creació d’un material per absorbir impactes que protegeix tant com un mentall però és més lleuger, més fort i més fàcil de reutilitzar. Amb una aparença semblant a l’escuma, podria marcar una diferència important en la fabricació de cascs i altres proteccions per a motoristes, automòbils, la indústria aèria i espacial i, també, la militar.

Els seus creadors, que l’han presentat mitjançant un article a la revista ‘Advanced Materials’, afirmen que té una capacitat d’absorció d’energia “extrema” i que pot oferir protecció davant “una àmplia varietat d’impactes”. A més, en molts dels seus usos, la seva lleugeresa podria reduir el consum de combustible associat al reforç de les proteccions i, per tant, reduir la petjada de carboni i ambiental de molts vehicles. Per si això fos poc, també expliquen que és molt més còmode si s’ha de dur com a peça de roba protectora.

Els materials que es fan servir actualment, dels paracops dels cotxes a les proteccions dels cascs de motocicleta, tenen unes prestacions més baixes quan els impactes són a velocitats altes i, a més, sovint no es poden reutilitzar. L’objectiu dels investigadors de la Universitat Johns Hopkins, doncs, era crear-ne un que fos encara més resistent i amb unes prestacions generals millors.

Tela de kevlar, un dels materials més emprats a dia d'avui | Wikimedia Commons
Tela de kevlar, un dels materials més emprats a dia d’avui | Wikimedia Commons

Un material emprat en robòtica

Gràcies a l’ús d’elastòmers de cristall líquid, uns materials que a dia d’avui es fan servir bàsicament al camp de la robòtica, es va poder reduir el pes de les proteccions i fer-les més resistents alhora. Durant els experiments, es va demostrar que la seva capacitat de resistir impactes és més que notable, aguantant molt bé impactes d’objectes de fins a set quilos a velocitats de fins a 35km/h, el màxim que permetia la llançadora emprada pels tests.

Davant d’aquests resultats, els desenvolupadors estan mirant d’arribar a acords amb una companyia de cascs per començar a dissenyar, fabricar i provar proteccions que, si més no al principi, estaran pensats per a atletes i militars.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa