MonPlaneta
Un mapa 3D de camps magnètics pot millorar la capacitat dels discs durs
  • CA

El desenvolupament de mapes de camps magnètics en tres dimensions pot ser una gran passa endavant per posar remei al que és considerat el problema més gran per conèixer la configuració dels materials magnètics. Un estudi en aquest camp, dut a terme per investigadors de la Universitat de New Hampshire (Estats Units), podria millorar tant la capacitat dels discs durs i altres dispositius d’emmagatzematge com, també, el diagnòstic per imatge.

Els resultats d’aquesta recerca han estat publicats a la revista ‘Nature Materials’ i suposen la culminació de tres anys de treball i de simulacions d’alt rendiment, que han aconseguit mostrar l’estructura en tres dimensions d’una petita mostra de material magnètic fent servir una projecció de feixos d’electrons des de només tres angles. Tot i la complexitat del procés els resultats són fàcils d’entendre si imaginem, per exemple, una tomografia.

Els mapes tridimensionals dels camps magnètics poden tenir aplicacions molt importants | University of New Hampshire
Els mapes tridimensionals dels camps magnètics poden tenir aplicacions molt importants | University of New Hampshire

En comptes de fer servir diversos feixos de raigs X per mostrar els teixits del cos, amb només tres n’hi hauria prou com per aconseguir la mateixa imatge. La reducció de l’exposició de persones a diversos tipus de radiació gràcies a un escaneig magnètic ràpid en tres dimensions és només una deles possibles aplicacions que podrien tenir els resultats d’aquest estudi, no només en la medicina sinó en molts altres camps que també fan servir aquest tipus de tecnologies.

Una altra, és clar, és la millora de la capacitat d’emmagatzematge dels dispositius que fan servir memòria magnètica, que van dels discs durs tradicionals a diversos tipus de cintes. Si actualment tot es diposita en panells de dues dimensions, que actualment estan arribant al màxim de la seva densitat, el desenvolupament d’aquesta tecnologia i les seves aplicacions podria permetre continuar augmentant i millorant la quantitat d’informació gràcies a possibilitat de visualitzar l’estructura tridimensional dels materials magnètics que contenen.

Aquesta recerca, doncs, que sembla gairebé una curiositat i un avenç en un camp del coneixement molt reduït podria, en realitat, dur a moltes millores en la nostra qualitat de vida i en la funcionalitat d’aparells que fem servir de manera habitual.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa