MonPlaneta
Inventen un aparell que obté energia de la suor dels dits mentre dorms
  • CA

En un article publicat a la revista ‘Joule’, un equip d’investigadors ha anunciat el desenvolupament d’un nou aparell que capta energia de les puntes dels dits. Fins ara, és el més eficient que s’ha inventat mai de tots els que capten energia del cos humà, produint 300 milijoules d’energia per centímetre quadrat durant un son de deu hores i 30mJ extres només prement un dit. Els seus desenvolupadors afirmen que és un pas important pel futur dels aparells electrònics autosostenibles.

L’objectiu era crear un aparell adaptat a l’activitat diària i que no requerís cap energia conscient, només anar a dormir o fer feina com ara escriure a ordinador i generar energia sense pensar-hi més. Un concepte que han anomenat “energia de no fer res”. Fins ara, els generadors basats en suor demanaven fer exercici intens, i l’energia consumida en aquesta activitat feia que el retorn dels aparells fos de menys d’un 1%. Aquest, en canvi, no depèn de fonts irregulars com la llum o el moviment sinó que només necessita contacte amb els dits, i la ràtio entre la inversió energètica i el retorn és virtualment infinita.

Esquema que resum el funcionament del generador | Cell

La tria dels dits pot semblar estranya però està justificada: les puntes dels dits tenen més glandules sudorípares que cap altre lloc al cos en comparació. Així, els investigadors van desenvolupar una cèl·lula de biocombustible que funciona amb lactat, un component de la suor, que és absorbit i emprat per generar energia mitjançant processos electroquímics de manera espontània. Mentre hi hagi lactat, les reaccions continuaran generant energia. A més, afegint un generador piezoelèctric, s’aconsegueix un 20% més d’energia, obtinguda del moviment, per exemple, d’escriure a màquina, amb un retorn d’un 6.000%.

Algunes possibles aplicacions d’aquest aparell són proveïr energia a sensors de vitamina C o de sodi, i millorant-lo fins i tot es podrien fer servir per fer funcionar sensors de glucosa per a persones amb diabetis. Tot un món de possibilitats mèdiques a l’abast, mai tan ben dit, dels nostres dits.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa