MonPlaneta
Grècia i Microsoft recreen Olímpia en realitat augmentada
  • CA

L’antiga ciutat hel·lena d’Olímpia, on se celebraven els jocs que van inspirar el baró de Coubertin a fundar els Jocs Olímpics moderns, ha estat conservada i restaurada digitalment gràcies a un acord entre el govern grec i Microsoft. En virtut d’aquest pacte, s’ha fet servir intel·ligència artificial per mapejar completament les restes de la ciutat per, posteriorment, retornar-li el seu antic esplendor gràcies a la realitat augmentada, permetent visitar-la tal com devia ser fa més de 2.000 anys.

La famosa estàtua de Zeus a Olímpia | Ministeri de Cultura i Esports de Grècia
La famosa estàtua de Zeus a Olímpia | Ministeri de Cultura i Esports de Grècia

“Les implicacions culturals d’aquesta tecnologia són infinites”, ha afirmat el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis. “Per primera vegada, visitants d’arreu del món poden visitar virtualment el lloc de naixement de la democràcia, l’antiga Olímpia, i experimentar la història de primera mà”. Emprant una aplicació mòbil de realitat augmentada, tothom podrà passejar-se pels carrers d’Olímpia veient-la com era aleshores, tant des de casa com des del mateix interior del jaciment. Al Museu Olímpic d’Atenes, a més, podran fer servir les ulleres intel·ligents de realitat augmentada desenvolupades per Microsoft, les HoloLens, per superposar una versió digital de l’indret a les restes que tinguin al davant.

Les Hololens fan servir una sèrie de sensors, sistemes òptics avançats i hologrames tant per oferir informació en temps real com per, en aquest cas, simular un món virtual. Gràcies a això, es podran tornar a veure l’Estadi Olímpic, els temples de Zeus i Hera o el taller del gran escultor Fídies, entre una trentena de monuments, tal com eren durant l’època de màxim esplendor de la civilització grega. De fet, no només això sinó que fins i tot es podran consultar i veure els canvis que van anar patint al llarg del temps.

El monument a Filip II de Macedònia, pare d'Alexandre el Gran | Ministeri de Cultura i Esports de Grècia
El monument a Filip II de Macedònia, pare d’Alexandre el Gran | Ministeri de Cultura i Esports de Grècia

Tot plegat gràcies a la iniciativa Intel·ligència Artificial per al Patrimoni Cultural, un programa de Microsoft en què, en aquesta ocasió, ha col·laborat amb una companyia anomenada Iconem i que s’especialitza en la digitalització en tres dimensions de jaciments i monuments històrics amb càmeres i drons. Un cop obtingudes aquestes imatges, la IA de Microsoft les va processar i va crear el model que es podrà “visitar” ben aviat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa