MonPlaneta
El primer llançament de Firefly esclata al cel de Califòrnia
  • CA

L’intent de la companyia Firefly Aerospace d’arribar a l’òrbita terrestre en el seu primer llançament d’un coet hauria estat tota una proesa per a un constructor privat. El cert, però, és que no va poder ser, i el coet Alpha, el primer model de l’empresa, va esclatar sobre Califòrnia aquest passat divendres.

El llançament es va fer des de la Base Vandenberg de la Força Espacial dels Estats Units, i durant els primers dos minuts semblava que tot anava segons el previst, amb el coet pujant cel amunt sobre l’oceà Pacífic. Dos minuts i mig després d’enlairar-se, però, l’Alpha va començar a girar sobre ell mateix i, en fer-se evident que el llançament havia estat un fracàs, el control de terra va activar el sistema d’autodestrucció del coet, provocant l’explosió.

Les circumstàncies que van fer que el coet perdés el control encara no s’han determinat, però el fet està sent investigat tant per l’equip responsable del llançament com per l’Administració Federal d’Aviació dels Estats Units, que va emetre un comunicat confirmant que no hi havia hagut cap ferit ni cap propietat pública havia patit danys però que havia d’investigar alguns informes relatius a la possible caiguda de restes del coet. Precisament, evitar la generació de noves deixalles espacials era l’objectiu d’un dels aparells que transportava el coet Alfa, el prototip d’un sistema que volia recollir-les gràcies a una vela d’arrossegament i fer-les reentrar a l’atmosfera terrestre.

En un comunicat, Firefly Aerospace va voler deixar clar que, malgrat la pèrdua de control i l’explosió, el llançament havia complert alguns dels seus objectius, com ara l’ignició del propulsor, alçar-se de la superfície i aconseguir velocitat supersònica, a més de la quantitat d’informació de vol que es va recollir durant els dos minuts i mig en què el coet va ser a l’aire.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa