MonPlaneta
Barcelona tindrà el primer ordinador quàntic del sud d’Europa
  • CA

El Barcelona Supercomputing Center serà l’encarregat de la construcció i posada en marxa del que serà el primer ordinador quàntic del sud d’Europa. El projecte, que ha estat batejat ‘Quantum Spain’, ha estat aprovat aquest dimarts pel Consell de Ministres del govern espanyol i es desenvoluparà, també de manera pionera, amb tecnologia totalment europea. Així, el BSC continua al capdavant del desenvolupament de la informàtica al continent, amb un nou projecte basat en el que, s’espera, serà un dels grans avenços de les properes dècades.

Els ordinadors quàntics són, essencialment, dispositius de càlcul que se serveixen de les propietats i fenòmens específics de la mecànica quàntica, com ara la superposició i l’entrellaçament, per tal d’efectuar operacions amb dades. Així, aquests ordinadors, una de les grans promeses tecnològiques del futur, aprofiten la capacitat dels sistemes quàntics d’estar en dos estars simultàniament, a diferència dels clàssics, que només poden estar en un. Així, en comptes de fer servir bits de valor 0 i 1, com ha fet la informàtica des dels seus inicis, empren qubits, també anomenats bits quàntics, que tenen la propietat de poder superposar els dos valors. D’aquesta manera, processant de manera simultània les dades, un ordinador quàntic pot ser exponencialment més ràpid que un de tradicional. De fet, s’espera que els ordinadors quàntics, quan arribin a tenir prou capacitat, podran resoldre càlculs d’una complexitat que resultaria intractable per a un ordinador convencional.

Les previsions són que al llarg de l’any 2022 ja estigui operatiu un primer xip d’aquest superordinador, amb una capacitat de dos qubits, que és el sistema que marca la seva potència, i la intenció és anar augmentant el nombre de qubits a mesura que passi el temps. Tanmateix, la coordinadora de la iniciativa, la investigadora Alba Cervera, ha subratllat durant la seva presentació que avantposaran la qualitat del projecte al creixement del número de cúbits, que és el principal instrument publicitari de les grans marques internacionals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa