MonPlaneta
Barcelona serà la capital mundial del turisme científic el 2023
  • CA

París ha estat l’escenari, aquest dijous, de la presentació del nou Pla d’Acció de Turisme Científic i Tecnològic de Barcelona. Impulsat pel SciTech DiploHub, el hub de diplomàcia científica i tecnològica de Barcelona, i el suport del Consell Internacional de la Ciència i l’Organització Europea per a la Recerca Nuclear (CERN), aquest pla vol fer que, el 2030, la capital catalana també sigui la capital mundial del turisme científic.

Aquesta iniciativa vol posar els pricipals equipaments científics i tecnològics de Barcelona i la seva rodalia, com el Supercomputing Center, el Sincrotró Alba, el Tech Barcelona, la Ciutadella del Coneixement, el Parc de Recerca Biomèdica o el Parc Científic de Barcelona, entre d’altres, com a punts de referència per a visitants internacionals interessats en la ciència i la innovació, creant un nou pol d’atracció d’un tipus diferent de turistes.

L’acte de presentació oficial del pla de capitalitat de turisme científic i tecnològic | SciTech DiploHub

Aprofitar el potencial per fugir del turisme barat

Durant els darrers temps, Barcelona ha esdevingut un dels pols de recerca i coneixement més importants del continent, amb infraestructures tecnològiques avançades que han fet de la ciència un actiu de primer ordre. És per això que, el 2023, aquestes institucions i projectes de ciència i tecnologia es connectaran amb els visitants internacionals de fires professionals, missions empresarials o congressos mèdics, científics i tecnològics, per aportar valor afegit al turisme i millorar-ne la qualitat i la sostenibilitat.

El pla comprèn una campanya internacional i visites als centres de recerca i infraestructures, a més d’acollir diverses jornades internacionals de ciència el 2023 en el marc del centenari de la visita d’Albert Einstein a la ciutat. Tot això se sumarà a la promoció dels actius científics i tecnològics de Barcelona pels visitants del Mobile World Congress (MWC), Integrated Sytems Europe (ISE) o l’European Society of Cardiology Conference (ESC), en una iniciativa que vol atraure més de 100.000 visitants en cinc anys.

El director executiu de SciTech DiploHub, Alexis Roig, a la seu de l'ONU
El director executiu de SciTech DiploHub, Alexis Roig, a la seu de l’ONU en una imatge d’arxiu | SciTech DiploHub

Ampli suport al projecte

El projecte, amb un pressupost de dos milions d’euros, té el suport d’institucions locals, regionals i nacionals, a més dels centres científics i tecnològics, empreses, fundacions privades i universitats. Gràcies a això, Barcelona és “la primera ciutat del món amb una campanya de turisme científic”, explica el director executiu de SciTech DiploHub, Alexis Roig. Un indret, diu, on iniciar “col·laboracions científiques de llarg abast, obrir centres de recerca o educació superior…”.

L’assessora en cap de relacions amb organitzacions internacionals del CERN, Arshana Sharma, coincideix amb Roig i afegeix que “les creacions culturals i l’activitat científica responen a un element comú: la creativitat i curiositat humanes”. És per això que celebren que Barcelona “lideri” aquesta “aposta pionera” que, espera, serà només la primera de moltes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa